vremenska prognoza

U ponedjeljak toplo, prema kraju dana sve nestabilnije: Oglašen žuti alarm

20.05.2024 u 07:10

Bionic
Reading

U ponedjeljak se u Hrvatskoj očekuje djelomice sunčano i nestabilno vrijeme, a zbog mogućeg grmljavinskog nevremena cijela je zemlja izuzev obalnog pojasa pod žutim alarmom za potencijalnu opasnost. Lokalni pljuskovi uglavnom popodne, češći u unutrašnjosti, mogu biti i izraženiji, navečer i drugdje. Najviša temperatura od 22 do 27 °C, prognozira Državni hidrometeorološki zavod

U Zagrebu se danas prijepodne očekuje djelomice sunčano, popodne promjenjivo oblačno, na širem području grada mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura oko 25 °C, navodi DHMZ.

Meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak rekla je za HRT da se danas u Slavoniji, Baranji i Srijemu očekuje u početku pretežno sunčano, ujutro mjestimice moguće i maglovito. Od sredine dana porast naoblake, a prema večeri i noći raste vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu. Bit će toplo pa i vrlo toplo.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Poslijepodne uz jači razvoj oblaka mjestimice pljuskovi i grmljavina, koji tek rijetko mogu biti izraženiji. Nakon jutarnjih između 12 i 15 °C, najviša poslijepodnevna temperatura zraka oko 25 °C. Promjenjivo i nestabilno bit će i u Gorskoj Hrvatskoj, uglavnom poslijepodne i navečer uz mjestimičnu kišu te pljuskove i grmljavinu.

Pljuskova može biti i uz obalu sjevernog Jadrana, ali tek prema večeri i u noći. Vjetar slab do umjeren, ujutro burin, danju jugozapadni i jugoistočni, prolazno i sjeverozapadni.

Djelomice sunčano na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje poslijepodne postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, moguće izraženije. Navečer i u noći raste vjerojatnost za lokalne pljuskove i uz obalu. Nakon burina, slab do umjeren istočni vjetar i jugo uz malo valovito more. Na jugu Hrvatske djelomice sunčano pa i sunčanije. Ujutro uz obalu burin, danju južni vjetar i jugo. Poslijepodnevna temperatura zraka između 24 i 27 °C, a temperatura mora oko 20 °C.

Od srijede smirivanje, ali ne i stabilizacija

'U utorak su mjestimice u unutrašnjosti mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina. Od srijede smirivanje, ali ne i stabilizacija vremena, tako da se ne može izdvojiti dan kada neće biti barem kratkotrajne kiše, pa i u obliku ponekog pljuska. I na Jadranu je utorak najnestabilniji uz čestu kišu, pa i u obliku mjestimice izraženijih pljuskova, te uz jako jugo i južni vjetar. Od srijede dulja sunčana razdoblja, ali ne i posve stabilno, uz uglavnom jugozapadni vjetar i jugo', prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Biometeorološka prognoza

Iako će u prvom dijelu dana biti i sunčanih sati, dan neće obilježiti posve povoljne biometeorološke prilike. Nadolazeće, teže podnošljive meteorološke uvjete, najprije će osjetiti meteoropati koji bi, osobito u drugom dijelu dana, mogli biti lošeg raspoloženja i nervozni, imati glavobolje i brzo se umarati. Kod kroničnih bolesnika mogu se i pojačavati tegobe od kojih inače pate.