DVA BLACKHAWKA

U teškoj helikopterskoj nesreći u SAD-u poginulo devet vojnika

30.03.2023 u 16:25

Bionic
Reading

Devet vojnika poginulo je u sudaru dva helikoptera Blackhawk američke vojske koja su se srušila u srijedu navečer u Kentuckyju. Dužnosnik američke vojske kaže da nema preživjelih

Dva helikoptera HH-60 Blackhawk srušila su se u srijedu oko 22 sata po lokalnom vremenu u okrugu Trigg u blizini granice s Tennesseejem, izvijestila je ranije vojna baza Fort Campbell. Članovi posade letjeli su tijekom vježbe kada se dogodio incident, a nesreća se dogodila u polju, u šumovitom području. Helikopteri su pripadali 101. zračno-desantnoj diviziji (zračno-jurišnoj).

Savezna policija Kentuckyja i Odjel za upravljanje izvanrednim situacijama poslali su ljude na teren odmah nakon dojave u 22:15. Incident se još uvijek istražuje, a tajnica američke vojske Christine Wormuth nazvala je ovo 'teškim danom' za vojsku. Guverner Andy Beshear otputovao je u Fort Campbell kako bi 'podržao vojnike i njihove obitelji'.

'Bio sam shrvan kad sam saznao za nesreću vojnog helikoptera iznad Kentuckyja u kojoj je sudjelovala naša hrabra 101. zračno-desantna vizija', rekao je čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell iz Kentuckyja u izjavi na Twitteru. 'Moj tim je u kontaktu s vojskom i vlastima na terenu. Molimo vas da se molite za naše pripadnike i njihove obitelji dok saznajemo više', dodao je.

Zasad nema informacija o oštećenjima na stambenim objektima.