podaci vozača

Uberu izrečena kazna od 10 milijuna eura

31.01.2024 u 18:07

Bionic
Reading

Nizozemski regulator (DPA) izrekao je u srijedu američkoj digitalnoj platformi za usluge prijevoza Uber Technologies novčanu kaznu od 10 milijuna eura zbog kršenja zakona o zaštiti podataka vozača

Više od 170 vozača u Francuskoj požalilo se na Uberovo kršenje propisa organizaciji za ljudska prava koja je u njihovo ime podnijela tužbu francuskoj agenciji za zaštitu podataka. Budući da je Uber europsko sjedište registrirao u Nizozemskoj, tužba je proslijeđena DPA.

Nizozemski regulator izrekao je u srijedu Uberu kaznu, utvrdivši da u ugovorima o poslovnoj suradnji nije precizirao koliko dugo čuva osobne podatke vozača ni kako ih štiti pri slanju pravnim subjektima u drugim zemljama izvan Europskog ekonomskog područja, koje nije imenovao.

Američka digitalna kompanija istodobno je vozačima nepotrebno otežala uvid u njihove podatke i pribavljanje kopije, zaključila je DPA.

Postupak je bio 'zakopan' duboko u aplikaciji i raspoređen na nekoliko izbornika, utvrdio je nizozemski regulator, dodajući da je kompanija poduzela mjere kako bi poboljšala odnos prema podacima vozača i da se žalila na odluku.

Uber je u priopćenju naglasio da kontiuirano "poboljšava postupke podnošenja zahtjeva za uvidom u podatke", dodajući da će "uvijek konstruktivno surađivati s vlastima kako bi otklonila njihove bojazni".