POTRAGA ZA ARHIVSKOM GRAĐOM

Udbaško-špijunski triler: Iz čije privatne arhive izlaze transkripti i zašto?

05.07.2017 u 06:55

Bionic
Reading

Pozadinski rat informacijama bivših funkcionara nekadašnje Jugoslavije, koji su svoje društveno-političko djelovanje nastavili u Hrvatskoj nakon osamostaljenja, ovih dana dobio je uzbudljiv nastavak. Vladimir Šeks objavljuje knjigu u kojoj proziva Jožu Manolića i Stjepana Mesića, a nekoliko dana poslije, nakon gotovo 35 godina, na svjetlo dana isplivava transkript koji implicira to da je Šeks suradnik Udbe

Ovaj špijunsko-politički triler imat će svoje nastavke jer je, ističe za tportal povjesničar Davor Marijan, dokumentacija jugoslavenskih sigurnosnih službi završila dijelom u privatnim rukama, iz kojih je došao i navedeni transkript, te se po potrebi pušta u medije ono što kome odgovara.

'Kako to završi u privatnim rukama?! Baš zanimljivo. Kad nestane dokument, provodi se temeljita istraga, a nakon 90-e pustilo se da radi tko što hoće s tim gradivom. Imate hrpu ljudi koja funkcionira na ucjenama i denuncijacijama te izvlači to prema potrebi', kaže Marijan i dodaje da je očito Šeks objavom svoje knjige stao na nogu Mesiću i kompaniji.

'Tu je niz stvari u zaleđu koje ne vidimo. Šeksove knjige su najbolje u tom krugu iz perspektive povjesničara. On daje dijelove transkripata. Manolić u memoarima nudi samo riječ', napominje.

Kako u toj šumi informacija, međusobnih optužbi i transkripata prepoznati što je istina, tko je, kada i zašto radio za Udbu?

Marijan tvrdi da punu istinu o jugoslavenskim službama vjerojatno nećemo nikada doznati. 'Zato se prolongira i priča s otvaranjem arhivske građe iz tog razdoblja. Jednom će se morati postaviti pitanje gdje je nestao velik dio građe. U normalnoj državi državno odvjetništvo već bi se pitalo što se događa', smatra Marijan.

  • +11
Promocija knjige Vladimira Šeksa 'Državni udar' Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Kaže da se ne može točno utvrditi koliko je toga uništeno, no napominje da je Sarajevom kružila priča da se prije prvih demokratskih izbora dnevno uništavalo po tonu papira.

Zbog ovakvih stvari, curenja raznih transkripata u medije, treba nam popis djelatnika Udbe. 'Onog trenutka kada su pojedine vladajuće strukture objavile registar branitelja, što ne radi nitko, ja ne vidim razloga da bi ijedan popis trebao biti zaustavljen', zaključuje Marijan.

Podsjetimo, u najnovijem broju Nacionala objavljeni su transkripti razgovora Vladimira Šeksa i djelatnika Udbe Zdravka Pejića vođeni 1983. U to vrijeme Šeks je bio optužen zbog 'protudržavne djelatnosti' i nalazio se pod nadzorom Službe državne sigurnosti, Udbe. Njegov agent bio je upravo Pejić.

  • +15
Stasijev arhiv Izvor: tportal.hr / Autor: Gordan Duhaček

Na osnovi razgovora vidi se da ga je Pejić vabio da im da podatke o određenim ljudima u zamjenu za pomoć u kaznenom postupku koji se protiv njega tada vodio. Iz razgovora je očito da je Šeks vodio lukavu igru.

'Zdravko, gledaj, od mene se traži da ja budem jedan sunđer, kao jedna spužva koja će donijeti nešta, a ja želim da se meni kažu konkretni, određeni zadaci, koji će biti locirani na jednu osobu… a ja ću onda iznijeti šta sam uspio doznati u vezi te osobe, u vezi njenih mišljenja, stavova itd., a vi to onda provjerite i na nekim drugim kanalima, pa ćemo vidjeti, ali kako kada nema povjerenja?', kaže, prema transkriptima, Šeks Pejiću.

Ovaj transkript procurio je u javnost tek nekoliko dana nakon što je Šeks objavio knjigu 'Državni udar - kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika prema BiH'.