PORTRET igora pokaza

Ugledni diplomat kojemu ni privatni sektor nije mrzak: Tko je Plenkovićev kum koji mu je navukao istragu za sukob interesa?

26.11.2018 u 14:20

Bionic
Reading

Karijerni diplomat i dugogodišnji zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova Igor Pokaz prošli tjedan došao je u fokus javnosti zbog postupka koji je protiv premijera Andreja Plenkovića pokrenulo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Iako je aktualni veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu godinama bio u diplomaciji, neki mu zamjeraju i povremene izlete u privatni sektor

Otprije nešto više od godinu dana Hrvatsku kao veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu predstavlja Igor Pokaz. No upravo je njegovo imenovanje ovih dana u nezgodnu situaciju dovelo premijera Andreja Plenkovića, protiv kojeg je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak. Premijeru su zamjerili to što prilikom imenovanja nije transparentno rekao da Pokaza i njega veže kumstvo.

'Žao mi je što se to događa jer nije nikakva tajna da je Andrej moj vjenčani kum. To je nešto što se u Ministarstvu vanjskih poslova zna već 20 godina', kazao je ovih dana Pokaz.

Pokaz i Plenković samo su neki od političara, diplomata i drugih javnih osoba koji su devedesetih stasali u Ministarstvu vanjskih poslova. Pokaz, koji je rođen 1963. godine, u diplomatske vode ušao je 1992. i to kao prevoditelj i tumač u Promatračkoj misiji EU-a.

Iz inkubatora Mate Granića...

Već dvije godine kasnije Pokaz završava Ekonomski fakultet te postaje ataše u Odjelu za međunarodnu suradnju MVEP-a. Od 1996. do 1999. radi kao prvi tajnik u Kabinetu ministra vanjskih poslova Mate Granića, a u tim godinama završava i jednogodišnji poslijediplomski studij na Diplomatskoj akademiji te jednogodišnji poslijediplomski studij na Oxfordu.

Potkraj 90-ih odlazi u New York te je do 2003. bio savjetnik u Stalnoj misiji RH pri UN-u. U Americi je magistrirao međunarodne odnose na Tufts Universityju iz Bostona.

Te 2003. vraća se u Hrvatsku, a sve do 2007. radit će u Ministarstvu obrane, prvo kao načelnik Odjela za međunarodnu vojnu suradnju, a kasnije kao pomoćnik ministra za obrambenu politiku.

Pokaz 2007. prvi put nakratko odlazi iz državne službe u privatni sektor te se zapošljava u Atlantic grupi Emila Tedeschija, i to kao predstojnik njegova ureda.

U privatnom sektoru zadržava se svega godinu dana te se 2008. vraća u diplomaciju, i to naslijedivši Davora Božinovića na mjestu hrvatskog veleposlanika pri NATO-u.

Na toj će poziciji ostati sljedeće četiri godine, a iako se u medijima 2011. spominjao kao mogući nasljednik Joška Klisovića na mjestu predstojnika Ureda predsjednika Ive Josipovića, Pokaz ostaje u NATO-u do kraja mandata. Krajem 2012., za vlade Zorana Milanovića, dobio je vjerodajnice kao novi hrvatski veleposlanik u Moskvi.

Misteriozni odlazak iz Moskve

Pokaz se u Moskvi neće zadržati do kraja veleposlaničkog mandata. Dapače, iznenada podnosi ostavku 2015. godine i to, kako su pisali mediji, zbog privatnih razloga.

Ni dan-danas nisu poznati razlozi zbog kojih je otišao, kao što se ne zna čime se bavio od 2015. do 2017., kada se vraća u diplomaciju i postaje veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kako nam kažu neki sugovornici, te je godine proveo u Bruxellesu, u kojem mu je supruga Mirna Zelić Pokaz bila zaposlena kao načelnica službe u hrvatskom odjelu Glavne uprave za prevođenje pri Europskoj komisiji. Pokazova supruga također je godinama radila u diplomatskoj službi Ministarstva vanjskih poslova, a njezino ime pojavilo se u javnosti 2008., kada je imenovana savjetnicom za vanjsku politiku tadašnjeg premijera Ive Sanadera. Kao Sanaderov savjetnik tada je radio i Davor Ivo Stier.

U državnoj službi kreće se i Pokazov brat Tomislav te trenutno radi kao savjetnik premijera Andreja Plenkovića, a imenovan je iz službeničkih redova. Tomislav Pokaz prije je bio zamjenik predstojnika kabineta premijera Tihomira Oreškovića, a u vrijeme vlade Zorana Milanovića radio je kao načelnik sektora za industriju u Ministarstvu gospodarstva.

Igor Pokaz Izvor: Pixsell / Autor: John Stillwell/Press Association/PIXSELL

I dok Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zamjera Plenkoviću to da nije bio dovoljno transparentan prilikom imenovanja Igora Pokaza, oni koji su s njim radili u Ministarstvu vanjskih poslova za njega imaju samo riječi hvale.

'Igor Pokaz jedan je od naših najkvalitetnijih veleposlanika. Ušao je u sustav početkom 90-ih i jedan od onih koji su stasali u hrvatskoj diplomaciji. Profesionalac je, u Ministarstvu je krenuo od najniže razine, a bio je veleposlanik dva puta. Ovim imenovanjem u Ujedinjenom Kraljevstvu nije napredovao u diplomatskoj karijeri, nego je ostao na istoj razini, s obzirom na to da je ranije bio veleposlanik u Moskvi. Nije korektno da ga se svodi na razinu kuma premijera', kazao je za tportal aktualni šef Sabora i bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Riječi hvale za Pokaza imala je i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, u čijem je mandatu imenovan za veleposlanika u Moskvi. Ona je za vikend za RTL poručila da Pokaz nije ovo zaslužio te je uvjerena da će Povjerenstvo zaključiti da je on dobar diplomat.

'Po mom mišljenju, njegovo imenovanje nije sporno. On je doista karijerni diplomat, on je bio naš veleposlanik pri NATO-u. Dok sam ja bila ministrica, bio je i naš veleposlanik u Moskvi, a s tog mjesta je otišao iz sasvim privatnih razloga, obiteljskih razloga. Sad kad mu okolnosti to dopuštaju, vratio se na taj posao. Kad sam ja bila ministrica, moram priznati da sam također smatrala da bi bio dobar veleposlanik', poručila je Pusić.