traži se istraga

Ukrajina neizravno priznala rušenje aviona? Zelenski: Moskva se igra životima zatvorenika

25.01.2024 u 07:38

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Moskvu da se 'igra životima ukrajinskih zatvorenika' nakon smrtonosne zrakoplovne nesreće u zapadnoj Rusiji. Zahtijeva međunarodnu istragu nakon nesreće koja se dogodila jučer u regiji Belgorod blizu ukrajinske granice

Rusija je izvijestila da nema preživjelih nakon što je Kijev oborio zrakoplov Il-76 sa 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, šest članova posade i tri pratitelja. Moskva je tvrdila da su Ukrajinci letjeli radi razmjene zarobljenika.

Ukrajinska vojna obavještajna služba rekla je da joj nije rečeno da osigura siguran zračni prostor, kao u prethodnim slučajevima prebacivanja ratnih zarobljenika.

U svom videoobraćanju kasno sinoć, predsjednik Zelenski rekao je da je 'očito da se Rusi igraju životima ukrajinskih zarobljenika, osjećajima njihovih rođaka i emocijama našeg društva'.

Izvor: tportal.hr

Zelenski, koji je otkazao planirano regionalno putovanje povezano s njegovim današnjim rođendanom, naglasio je da se 'moraju utvrditi sve činjenice'.

Jučerašnje izjave ukrajinske vojne obavještajne službe smatraju se, navodi BBC, prešutnim priznanjem da je oborila vojni transportni zrakoplov, iako je naglasila da nema pouzdane informacije o tome tko je bio u avionu.