nije dobro

Ukrajinci u velikim problemima: Ponestaje nam streljiva, a Rusi gomilaju snage

28.01.2024 u 16:02

Bionic
Reading

Ukrajinski dužnosnici upozoravaju da Rusi provode ofenzivne operacije duž većeg dijela bojišnice, pri čemu ukrajinska vojska pokušava zadržati svoje položaje dok joj počinje ponestajati streljiva, a financiranje SAD je u zastoju

Borbe su intenzivne na sjeveroistoku duž dijela teritorija gdje se susreću regije Harkiv i Luhansk. Ukrajina je ranije ovog tjedna objavila da je povukla svoje snage iz sela Krokhmalne u Harkovu kako bi zauzela povoljnije obrambene položaje na uzvišenju, dok izvješća pokazuju da su ruske snage nastavile vršiti pritisak na to područje, javlja CNN.

Glavni stožer ukrajinske vojske rekao je da su se ukrajinske snage suočile s 13 napada u blizini Krokhmalne, na Tabaiivku sjeverozapadno od sela i na Stelmakhivku na jugu.

'Neprijatelj se fokusira na veliki broj topničkih napada, pokušavajući napredovati', rekao je glasnogovornik zapovjedništva kopnenih snaga za ukrajinsku televiziju o situaciji u blizini Krokhmalne.

Linije bojišnice, koncentrirane u istočnoj i južnoj Ukrajini, uglavnom su statične mjesecima, nakon što je ukrajinska protuofenziva prošlog ljeta uglavnom odbijena od strane jako ojačane ruske obrane. Ali nedavni nalet ruskih ofenziva dolazi u trenutku kada je Ukrajina upozorila da se suočava s kritičnim nedostatkom streljiva, dok se rat približava svojoj dvogodišnjici.

Ukrajinske snage također izvješćuju o suočavanju s povećanim pritiskom dalje na jugoistoku u području oko Bahmuta , koje je bilo glavno žarište ruske zimske ofenzive prije godinu dana. Ruski napori koncentrirani su na jugozapadu grada, oko uglavnom uništenih sela Klishchiivka i Andriivka, prema naredniku Olesu Maliarevychu iz 92. zasebne brigade.

'Neprijatelj gomila snage... napadaju svaki dan', rekao je Maliarevych za ukrajinsku televiziju.

Maliarevych je istaknuo veliku prijetnju koju sada predstavljaju bespilotne letjelice, koje su imale sve značajniji utjecaj na bojnom polju tijekom prošle godine. Rekao je da Rusi imaju znatno više dronova od Ukrajine, uključujući dronove opremljene noćnim vidom.

  • +7
Ruski tenkovi Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Oleksandr Shtupun, ukrajinski vojni glasnogovornik odgovoran za operacije na jugu u regiji Zaporožje, rekao je da su ruski napori sada usmjereni na ponovno osvajanje teritorija koje je Ukrajina povratila.

'Sve u svemu, osvajači su vrlo aktivni, povećali su broj napadačkih i jurišnih operacija. Već drugi dan za redom izvode 50 borbenih angažmana dnevno. Neprijatelj je aktivan u svim smjerovima', rekao je Oleksandr Shtupun.