tajna operacija

Ukrajinska vojska iskrcala se na Krim! Čule se eksplozije kod ruske vojne baze

24.08.2023 u 12:28

Bionic
Reading

Dok je većina svijeta zaokupljena pogibijom Jevgenija Prigožina, ukrajinski vojnici izveli su u četvrtak tajnu operaciju iskrcavanja na Krim, poluotok koji je od 2014. pod ruskom vlašću

Informaciju je objavio Andrij Jusov, predstavnik Glavne obavještajne uprave pri ukrajinskom ministarstvu obrane, u komentaru za Suspilne, javlja dopisnik Ukrinforma.

'Kao dio specijalne operacije, osoblje je izvršilo desant na poluotok', rekao je Jusov, a prema njegovim riječima, operacija je izvedena u suradnji s Pomorskim snagama. Također je dodao da su ciljevi operacije postignuti te da nema prijavljenih gubitaka u ljudstvu.

'Specijalna operacija se nastavlja, ne otkrivamo sve detalje', objasnio je Jusov i dodao da je neprijatelj pretrpio gubitke u ljudstvu i tehnici, a da se konačne brojke tek moraju provjeriti. U međuvremenu je na kanalu Krim.Realii (Stvarnost Krima) na društvenoj mreži Telegram objavljeno o eksplozijama u blizini svjetionika na rtu Tarhankut na privremeno okupiranom Krimu. Tamo se vodila bitka u kojoj su sudjelovali zrakoplovi, piše dalje Ukrinform.

  • +19
Ilustrativna galerija/Napad na Krimski most Izvor: Profimedia / Autor: east2west news / WillWest News / Profimedia

'Oko 5 sati ujutro čule su se jake eksplozije u blizini svjetionika na rtu Tarhankut, kako su nam rekli lokalni izvori. Osim toga, naši izvori među ukrajinskim obavještajnim službama potvrdili su da se tamo odvijala bitka u kojoj su sudjelovali brodovi i zrakoplovi', navodi se u izvješću. Podsjećaju da se baza 3. radiotehničke pukovnije Zračno-svemirskih snaga Rusije nalazi u svjetioniku te da su radarski sustavi Nebo-M i Kasta-2E2 raspoređeni na rtu Tarhankut.

Poluotok Krim pod ruskom je okupacijom od 2014. i ona ga smatra svojim teritorijem. U posljednjih godinu i pol, od početka nove ruske invazije na Ukrajinu, ukrajinska je vojska u nekoliko navrata raketirala ciljeve na Krimu, kao i Krimski most, koji povezuje poluotok s ruskim kopnom, ali nema informacija o tome da su ukrajinski vojnici u tom periodu nogom kročili na njega.

Ilustrativna galerija/Ukrajinci su napali rusku luku Novorosijsk Izvor: Profimedia / Autor: Not supplied / WillWest News / Profimedia