ima iznenađenja

Ustavni sud danas će imenovati Etičko povjerenstvo za izbore, u njemu ima zanimljivih imena

18.06.2020 u 08:48

Bionic
Reading

Osim što će Državno izborno povjerenstvo danas objaviti pravovaljane liste za izbore, Ustavni sud imenovat će i Etičko povjerenstvo

Kako doznajemo u Etičkom povjerenstvu trebali bi sjediti će Davor Derenčinović s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Zlatko Erjavec s Fakulteta organizacije i informatike, Dubravka Hrabar sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Sanja Barić s Pravnog fakulteta u Rijeci, Đorđe Gardašević sa zagrebačkog Pravnog fakulteta te dugogodišnji profesor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu Stanko Bruno Uršić.

Etičko povjerenstvo je, podsjetimo, nadstranačko tijelo općepriznatog javnog ugleda koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima. Ono ocjenjuje ponašanje sudionika tijekom kampanje i na izborima te provodi izvanupravni nadzor kampanje.

Članovi Etičkog povjerenstva ne smiju biti kandidati na izborima te ne smiju biti članovi stranke.

Predsjednik Povjerenstva po položaju uvijek je predsjednik HAZU-a, odnosno u ovom slučaju to će biti Vladimir Neiderhardt.

Članove povjerenstva predlažu pak stranke parlamentarne oporbe i vladajuće većine. Tako su Derenčinović, Erjavec i Hrabar predloženi od strane vladajućih, dok su Barić, Gardašević i Uršić predloženi od strane oporbe. Pritom su Derenčinović i Hrabar predloženi od strane HDZ-a, dok je Erjavec prijedlog HNS-a. S druge strane Barić i Gardašević usuglašeni su unutar stranaka Restart koalicije, a Uršić je prijedlog Mosta.

I dok je prijedlog većine kandidata očekivan i jedan dio njih već je sjedio u ranijim postavama Etičkog povjerenstva, iznenađenje je Erjavec, koji je sudeći prema njegovoj biografiji, blizak HNS-ovoj ministrici Blaženki Divjak s kojom je pisao nekoliko znanstvenih radova. Iznenađenje je i imenovanje konzervativne Dubravke Hrabar, koja je jedna od autorica Obiteljskog zakona koji je izazvao buru u javnosti.