nisu imali isti stav

Ustavni sud ugradit će stajališta Europskog suda za ljudska prava o smrti Madine u svoje odluke

19.11.2021 u 12:25

Bionic
Reading

Hrvatska je u slučaju smrti 6-godišnje afganistanske djevojčice Madine Hussiny prekršila niz odredba Međunarodne konvencije o ljudskim pravima, uključujući i one o pravu na život i zabrani neovječnog i ponižavajućeg postupanja.

Odluka je to Europskog suda za ljudska prava koja je objavljena u četvrtak. Za komentar odluke N1 je upitao Ustavni sud RH.

'Ustavni sud rješava, između ostalog, ustavne tužbe zbog povrede ljudskih prava i temeljnih sloboda propisanih Ustavom i svoja stajališta izražava u svojim presudama i rješenjima koja su obvezatna i koja je dužna poštivati svaka pravna i fizička osoba. Europski sud za ljudska prava utvrđuje odgovornost države za povrede konvencijskih prava propisanih Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda', pojašnjava se.

'Nije ništa neobično da se stajališta Ustavnih sudova država članica Vijeća Europe i Europskog suda za ljudska prava u pojedinim slučajevima razlikuju. Ustavni sud Republike Hrvatske uvažava i prihvaća stajališta Europskog suda za ljudska prava iznijeta u njegovim konačnim odlukama te ih ugrađuje u svoje odluke i rješenja, pa će tako biti i u konkretnom slučaju', odgovorio je za N1 predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Podsjetimo, obitelj Madine Hussiny je podigla kaznenu prijavu koju je nadležno državno odvjetništvo odbacilo. Obitelj je zatim podigla ustavnu tužbu tvrdeći da su, zbog neučinkovite istrage smrti Madine, povrijeđena njihova ustavna prava.

U tužbi je stajalo i da su izgubljeni ključni dokazi u istrazi, a to su snimke termovizijske kamere kojom su oni bili uočeni te večeri 21. studenoga 2017. No i Ustavni sud odbacio je njihovu tužbu.