PREDSJEDNIK na prisezi

Milanović o novom imenovanju u vojsci: Lisici su dali kokošinjac!

01.09.2023 u 16:25

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je u Požegi na svečanoj prisezi 39. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Nakon toga je stao pred novinare i opleo po premijeru Andreju Plenkoviću, šefu diplomacije Gordanu Grliću Radmanu i ministru obrane Mariju Banožiću

Vezano za izjavu premijera Plenkovića da će parlamentarni izbori biti u 'redovitom roku', Milanović je reka kako se nada da ćemo se držati toga da izbori budu svake četiri godine.

"Nadam se da se (Sabor) neće raspustiti ranije, a kada se raspusti, uzak je prostor kada predsjednik donosi odluku", izjavio je Milanović. O održavanju parlamentarnih i europarlamentarnih izbora na isti dan kaže: "Bože sačuvaj, nikako."

Premijer je ranije danas rekao kako nije pročitao Milanovićevu izjavu da će eventualno ranije raspuštanje Sabora i odustajanje od uobičajenih rokova za parlamentarne izbore - doživjeti kao prevaru, kazavši da Milanović "govori toliko nesuvislih teza".

"Nemam ja nikakve nesmislene teze. Mogu biti istinite ili neistinite, ali ne nesmislene", kazao je Milanović.

Predsjednik Milanović također je rekao kako je njegov interes razvoj diplomatske službe, ali da premijer Plenković i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman ne žele nikakve promjene po tom pitanju

  • +21
Požega: Predsjednik Milanović na svečanoj prisezi 39. naraštaja ročnih vojnika Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

"Iako je na sastanku s ambasadorima, šefovim hrvatskih misija u inozemstvu i vodstvom Ministarstva vanjskih poslova rečeno da bi bilo dobro da se postigne dogovor o upražnjenim mjestima veleposlanika diljem svijeta, dogovore nema već dvije godine", rekao je Milanović.

Kaže kako dogovora nema zato jer to nekom odgovora. "Kome? Plenkoviću i Radmanu, ne meni, a posebno ne hrvatskoj diplomaciji. Plenković ne želi nikakvu promjenu", kazao je Milanović,

Napominje da nema nikakvih materijalnih, kadrovskih ili drugih interesa što se tiče imenovanja u diplomaciji.

"Ali imam interes da se služba obnavlja, razvija, da oni koji su dali svoje, koliko god bili dobri, ustupe mjesto mlađima. Ne jako mladima, već mlađima i to je to", dodao je.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Ministar Grlić Radman ranije je u Virovitici prozvao predsjednika da blokira imenovanja veleposlanika i zaustavlja bilo kave razgovore o toj temi jer želi ubaciti svoje ljude u diplomatsku službu te da "vjerojatno želi uhljebiti neke ljude i poslati ih u diplomaciju", rekao je Grlić Radman.

Za Grlića Radmana Milanović je rekao da je Plenkovićevo 'kučence' te progovorio o uhićenima u Grčkoj i navodima da bi mogli ostati iza rešetaka i do 18 mjeseci.

"18 mjeseci pritvora? Što se mora dogoditi da se odluči hoće li ih optužiti ili ne? 18 mjeseci imaju trajanje pritvora protiv običnih huligana. Probajte u hrvatskoj donijeti takav zakon. Huligani. Nisu to talibani, to su barabe koje treba suzbiti. Prošetajte Zagrebom i vidjet ćete milijardu grafita kojima se bezobrazno uništava tuđa imovina. Ide li se u pritvor za to? Huligani su tipovi koji štete prije svega sami sebi", kaže.

Rekao je i da se pokušava jedno vojno imenovanje 'oprati' kao dio paketa dogovora. 'Pojavilo se jedno ime za koje nisam potpisao, na mjesto zamjenika glavnog vojnog inspektora. To je brigadni general koji je zapovijedao postrojbom gdje su ljudi sudjelovali u preporodaji kokaina', kazao je.

'Od svh mjesta na ovom svijetu Banožić i HDZ su izabrali vojni inspektorat. Lisici daješ kokošinjac!', rekao je Milanović, pitajući se zašto ga nisu predložili recimo za dirigenta vojnog orkestra ili za Glavni stožer, a ne da 'puca penal na svjetskom prvenstvu netko tko je fulao sve penale'.

  • +35
Predsjednik Zoran Milanović nazočio promociji novih časnika OS RH Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL