sporna prodaja plina u ini

[FOTO/VIDEO] Šef Ureda za sprečavanje pranja novca: Od banaka smo dobili informacije o sumnjivim transakcijama, ovo je najveća blokada sredstava u povijesti Ureda

29.08.2022 u 11:01

Bionic
Reading

U razotkrivanju afere koja od vikenda potresa Hrvatsku, a u kojoj je na račun Ine napravljena šteta veća od milijardu kuna, sudjelovali su, osim policije i USKOK-a, Ministarstvo financija, Porezna uprava te Ured za sprečavanje pranja novca

O skandalu koji potresa Inu progovorili su šef Ureda za sprječavanje pranja novca Ante Biluš i ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša, a uz njih je bio ministar financija Marko Primorac.

'Ured za sprečavanje pranja novca prvi put na ovaj način istupa u javnosti. Ured je financijsko-obavještajna jedinica RH. Naša glavna zadaća je da nakon obavijesti o sumnjivim transakcijama započnemo analitičku obradu i rezultate analiza dostavimo tijelima kaznenog progona. Vezano uz konkretan slučaj, neću moći iznositi detalje postupanja. U ovom slučaju je Ured, kad je dobio informacije od banaka o sumnjivim transakcijama, proslijedio rezultate Uskoku', kazao je šef Ureda za sprečavanje pranja novca Ante Biluš.

'Ovo je specifičan slučaj jer je rezultirao blokadom najvećeg iznosa u povijesti Ureda, više od 813 milijuna kuna u osam poslovnih banaka na 16 računa, u šest otvorenih investicijskih fondova. Identificirane su i nekretnine koje su stjecane u ovom postupku i blokirane su nekretnine u vrijednosti od tri milijuna eura', poručio je Biluš.

Ante Biluš o aferi Ina Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač / CROPIX

Oglasio se i šef Porezne uprave Božidar Kutleša te je govorio o radu tzv. poreznog Uskoka. 'Sve je ovo rezultat kontinuiranog rada, dobili smo i potporu za daljnju digitalizaciju. Digitalizacija i fiskalizacija 2.0, odnosno svih računa, još su dva projekta. Sustav evoluira', rekao je Kulteša, no nije mogao otkrivati detalje konkretnog slučaja.

Biluš se ponovno osvrnuo na slučaj Ine. 'Tijekom analize slučaja nadležna tijela su imala nadzor nad tim sredstvima jer samo tim nadzorom bilo je moguće da se to i blokira', rekao je.

'Sve je krenulo putem obavijesti banke, ali ono što je kasnije bilo puno važnije to je da se osiguralo da taj novac ne iščezne iz dohvata domaćih tijela', dodao je, kazavši da je više banaka poslalo obavijesti.

Božidar Kutleša o radu tzv. poreznog Uskoka Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač / CROPIX

Transakcije, dodao je, nisu išle od sredine 2020., kako se to spominje, nego kasnije.

'Sav taj iznos bio je cijelo vrijeme pod nadzorom i praćenjem i uz to su izdane mjere blokade', kazao je Biluš, dodavši da je novac blokiran u subotu.

'Ono što je završilo na tom računu - u odnosu na to i izdana je blokada. Sve što je tamo stizalo osigurano je za neku kasniju fazu postupka', rekao je Biluš.

'Sustav je reagirao na vrijeme. Ponekad se kaže da djelujemo kao otoci, ali to nije tako u ovom slučaju. Mogu reći da je sve skupa trajalo oko tri mjeseca, od početka do uhićenja', rekao je Kutleša.

  • +9
Ministarstvo financija o Ini Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Slučaj je komentirao i ministar financija Marko Primorac. 'Izgleda malo neuobičajeno, nemam poseban komentar', kazao je upitan kako kao ekonomist gleda na to da je sve palo na prebacivanju sredstava na račun jednog umirovljenika.

Pohvalio je rad Ureda za sprečavanje pranja novca i Porezne uprave, odnosno tzv. poreznog Uskoka. 'Ne bih ulazio u konkretan slučaj jer ne znam kako funkcioniraju interne procedure u Ini. Po onome što znam, jedna osoba je odobravala niže cijene energenata, gospodin je rekao da to nije ništa uobičajeno i da je takva politika u Ini. Ako su doista interni procesi u Ini dozvolili to, to je neuobičajeno. Kako to dolazi do Uprave i NO-a, ne znam', kazao je Primorac.

'Ne znam točno funkcioniranje konkretno u Ini, ali sumnjam da Nadzornom odboru dolazi svaki dokument koji netko potpiše. Ja bih isto volio znati tko je bio zadužen da to prati i kontrolira, zanima me to i kao ministra i kao građanina. Svi smo zainteresirani za to da do ovakvih propusta ne dolazi. Treba provesti sve istražne radnje do kraja i ako postoji bilo kakva odgovornost u toj hijerarhiji, svaka pojedinačna osoba treba odgovarati', rekao je ministar financija.

  • +29
Privođenje osumnjičenih za malverzacije u Ini na Županijski sud Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Podsjetimo, u akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić, s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za Inu navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca iznosi gotovo pola milijarde kuna dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna. Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo je još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti.

Istražitelji sumnjaju da je Škugor od lipnja 2020. do 27. kolovoza 2022. u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima kao direktor Plina i energije Industrije nafte i zamjenik predsjednika nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike, pri čemu su prirodni plin kojim raspolaže Ina prodavali po cijenama ispod tržišne cijene.

U realizaciji plana prvookrivljeni je odredio da drugookrivljeni u ime okrivljenog društva ishodi od HERA-e dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti trgovine plinom, što je drugookrivljeni i učinio, priopćio je Uskok.

Ina je u konačnici oštećena za najmanje milijardu kuna, a okrivljenici i okrivljeno društvo ostvarili su nepripadnu imovinsku korist od najmanje 848 milijuna kuna, sumnjaju istražitelji. Otkrivaju i da su osumnjičeni kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 kuna. Škugor je, kako se doznaje, na ispitivanju ustvrdio da nije kriv te da je plin prodavan prema poslovnoj politici Ine.