konstituirajuća sjednica

Uz blage trzavice Sabor izabrao predsjednike i potpredsjednike, oporba se posvađala već pri izboru članova odbora

22.07.2020 u 09:24

Bionic
Reading

Dva mjeseca nakon što su zastupnici posljednji put zasjedali, saborske klupe ponovno su pune, no u njima sjede i neki novi ljudi. Svi oni danas će dati prisegu kao zastupnici 10. saziva, a prije toga su izabrali predsjednika parlamenta, čime je Sabor konstituiran

12.37 Završio je prvi dio konstituirajuće sjednice, i prelazi se na radni dio konstituirajuće sjednice. Na dnevnom redu je Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, kojim se mijenja ustroj i broj ministarstava. Kako bi se taj zakon raspravio na odborima, na plenarnoj sjednici napravit će se stanka od sat i pol.

12.31 Zastupnici su se vratili na sjednicu, i na pitanje jesu li se dogovorili oko Glavaševića, Tomašević je kazao da jesu, ali Zekanović je opet tvrdio da nisu.

Objašnjenje je dao SDP-ov Arsen Bauk. 'Mi smo dogovorili o raspodjeli čelnih mjesta iz kvote oporbe i definirali smo da potpredsjednika u Odboru za europske poslove ima klub zastupnika Možemo i to je Bojan Glavašević. Što smo dogovorili je da ćemo za ostale odbore sukladno novoj situaciji definirati novi raspored nakon ove sjednice za sljedeći petak, a da ćemo ovo izglasati ovako', rekao je Bauk.

Grmoja je kazao da je to istina, ali da su se promijenile nek stvari i da je jedan klub oporbe manje.

Jandroković je pojasnio da će se o Odboru za europske poslove glasati bez glasanja o oporbenom potpredsjedniku, a da će oporbi dati vremena da se dogovore. 'Ne želim arbitrirati o onome što je dio oporbenog paketa', kazao je Jandroković.

Na kraju su izglasani odbori, bez glasanja o Glavaševiću.

12.11 Zastupnici biraju predsjednike i članove Odbora za Ustav, Odbora za zakonodavstvo, Odbora za izbor i imenovanja, Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, Odbora za financije te Odbora za europske poslove.

No, zaiskrilo je među oporbom oko potpredsjednika Odbora za europske poslove. Tomislav Tomašević iz platforme Možemo predložio je da se na to mjesto imenuje Bojan Glavašević, kazavši da je to dogovoreno među oporbom.

Međutim, odmah su se javili Nikola Grmoja iz Mosta, Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista te Milan Vrkljan iz Domovinskog pokreta poručivši da to nije dogovoreno s njima te su zatražili stanku. Zekanović je predložio da se za potpredsjednika imenuje Željko Sačić.

12.08 Ivan Bukarica izabran je za tajnika plenarne sjednice, a tu funkciju obavljao je i u prošlom sazivu.

12.04 Sjednica se nastavlja nakon stanke. Na redu je glasanje o Miroslavu Škori kao potpredsjedniku Sabora.

Škoro je izabran za potpredsjednika Sabora sa 110 glasova za, dva suzdržana i jednim protiv. Tijekom glasanja dio SDP-ovaca se nije uključio, dok je Katarina Peović glasala protiv.

11.45 Zastupnici prelaze na izbor potpredsjednika Sabora, kojih će biti pet. Iz većine su predloženi Ante Sanader, Željko Reiner i Furio Radin, a iz manjine Rajko Ostojić i Miroslav Škoro.

Reiner je izabran sa 136 glasova za i jednim suzdržanim. Sanader je izabran sa 134 za i jednim suzdržanim. Radin je izabran sa 135 glasova za.

Katarina Peović bila je suzdržana kod glasanja o Reineru i Sanaderu. Zastupnici Mosta nisu se uopće uključili prilikom glasovanja o potpredsjednicima iz vladajuće većine.

Ostojić je izabran sa 143 glasova za. Nakon njegovog izglasavanja Bauk je zatražio stanku kako bi se konzultirali oko daljenjeg rada.

11.28 Zastupnici daju prisegu. 'Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske', tekst je prisege.

Prisega se daje poimenično.

Arsen Bauk zatražio je da svi oni koji su u salonima dođu u sabornicu prisegnuti. 'Morali bi imati puno kretanja koje nije sigurno epidemiološki', poručio je Jandroković.

Naime, oni koji su u salonu pored sabornice prisegnuti će na mikrofon koji se nalazi u toj prostoriji.

Zastupnik češke nacionalne manjine Vladimir Bilek, zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi te zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin prilikom prisege prvo su riječ 'prisežem' izgovorili na jeziku svoje nacionalne manjine. Taljanski je izgovorila i IDS-ova Katarina Nemet.ž

Nakon što nsu svi prisegnuli, Jandroković im je svima čestitao.

11.04 Nastavlja se radni dio konstituirajuće sjednice Sabora. MIP podnosi izvješće o provedenim izborima i zamjenama zastupnika koji su mandate stavili u mirovanje.

10.40 Mostov Nikola Grmoja optužio je na Twitteru Tomislava Tomaševića iz platforme Možemo da mu je prijetio pri ulasku u Sabor. <<<Cijeli članak>>>

10.30 Sabor je jednoglasno sa 148 glasova izabrao Mandatno-imunitetno povjerenstvo, na čijem čelu će biti zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics.

MIP će odmah održati sjednicu zbog čega je određena stanka od pola sata.

10.28 Jandroković je najavio dnevni red konstituirajuće sjednice, odnosno svih tijela i odbora.

10.18 Jandroković se kratko obraća zastupnicima. 'Izbor na dužnost predsjednika Hrvatskoga sabora po drugi put za mene je velika čast i čini me ponosnim. To je potvrda izbornih rezultata koji su pokazali da građani podržavaju smjer kojim su dosadašnja Vlada i parlamentarna većina vodile državu. Kao i priznanje za sva postignuća ostvarena u prethodne četiri godine. Zalagat ću se za promicanje i osnaživanje najviših vrednota ustavnog poretka: slobode, jednakosti, mirotvorstva, socijalne pravde, poštivanja prava čovjeka, nacionalne ravnopravnosti i ravnopravnosti spolova, vladavine prava i demokratskog višestranačkog sustava. Isto tako, zalagat ću se za snaženje i poštivanje institucija, njihovu međusobnu suradnju, čuvanje dobrih običaja te međusobno uvažavanje najviših nositelja državne vlasti. Nastojat ću biti objektivan, pažljivo vas slušati te savjesno i odgovorno obavljati svoju dužnost. Današnji trenutak od svih nas zahtjeva razboritost, smirenost i ozbiljnost. I iznad svega, predano služenje općem interesu i hrvatskim građanima', poručio je Jandroković.

Osvrnuo se i na situaciju s koronavirusom, kazavši da je vlada brzo reagirala. 'U tim složenim okolnostima, Hrvatski sabor je – kao jedan od rijetkih europskih parlamenata – bez prekida radio donoseći zakone bitne za Hrvatsku. U izazovnom razdoblju koje je pred nama, gospodarski oporavak i daljnji razvoj Hrvatske bit će u fokusu rada hrvatske Vlade', rekao je Jandroković i čestitao premijeru na pregovorima u Bruxellesu.

'No odgovornost leži i na nama, dio odgovornosti moraju preuzeti i pobjednici i oni koji to nisu. Svi mi zajedno svojim darom, znanjem, vizijom, odlučnošću, promišljenošću, ali prije svega radom, moramo usmjeriti napore prema ispravnom putu i trajnim rješenjima. Pritom,“ne očekuje se politička solidarnost već stvaralačka i principijelna kritika jer samo kritičkim i pozitivnim intelektualnim stvaralaštvom, svi zajedno možemo pridonijeti općem boljitku društva u kojem živimo i djelujemo“', citirao je Jandroković riječi Franje Tuđmana.

Rasprave moraju biti oštre ali se moraju zasnivati na toleranciji, dodao je. 'Svi mi koji smo ovdje u Hrvatskom saboru nismo neprijatelji. Razlikujemo se u idejama, ali vjerujem da se svi zalažemo za boljitak Hrvatske', kazao je Jandroković.

Najavio je i obnovu zgrade Hrvatskog sabora koja je stradala u potresu. 'Bit će to dugotrajan i zahtjevan proces kao što je bio dugotrajan i inicijalni projekt izgradnje današnje Saborske palače projektanata Lava Kalde i Karla Susana. Međutim, uvjeren sam da će ovaj spomenik kulture dobiti novo ruho dostojno značaju koji Hrvatski sabor ima. Nadam se da ćemo uspjeti na reprezentativni način spojiti njegovu prošlost sa suvremenošću – za buduće naraštaje', kazao je Jandroković.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

10.17 Nakon izbora predsjednika Sabora odvsirana je himna i održana minuta šutnje za prvog predsjednika Franju Tuđmana, preminule zastupnike i poginule.

10.08 Branko Bačić obrazlaže prijedlog većine da se za novog predsjednika Sabora izabere Gordan Jandroković.

'Njegovo političko djelovanje je reprezentativno. On je naš kolega s dugogodišnjim političkim iskustvom, a život mu je obilježen različitim visokim funkcijama. Ovo mu je šesti mandat', kazao je Bačić. Podsjetio je da je Jandroković prvi koji se na mjesto predsjednika Sabora bira u drugom mandatu.

Pozvao je zastupnike da pokažu zajedništvo i pri glasanju o predsjedniku Sabora.

Nitko se nije javio za raspravu. Jandroković je izabran za predsjednika Sabora sa 143 glasova za i jednim suzdržanim. Na ulasku u Sabor svoj dolazak je prijavilo 150 zastupnika od njih 151, tako da sveukupno sedam zastupnika nije glasalo.

10.05 Započela je konstituirajuća sjednica. Zastupnike je pozdravio stari predsjednik Sabora Gordan Jandroković te im čestitao na izboru. Pozdravio je i goste - premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, te zamjenicu predsjednika Ustavnog suda Snježanu Bagić.

Zastupnici u dvorani svi nose maske i nalaze se na epidemiološki propisanoj udaljenosti.

  • +12
Konstituirajuća sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

9.57 Desetak minuta prije 10 sati u Sabor je stigao i premijer Andrej Plenković. Prilikom prelaska na drugu stranu Markovog trga kazao je da nitko od ministara osim Ivana Malenice nije bolestan. <<<Cijeli članak>>>

9:30 Milorad Pupovac kazao da je u vladi održan uoabičajen sastanak s predstavnicima nacionalnih manjina. Potvrdio je da će biti na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Novinari su ga upitali što misli o potpredsjedniku Odbora, Zlatku Hasanbegoviću. 'Mislite na korifeja s čudnom kapom?', upitao je Pupovac. <<<Cijeli članak>>>

9.22 'Svi mi zastupnici vladajuće većine smo zdravi i očekujem da ćemo konstituirati Sabor i izabrati novu Vladu', poručio je šef HDZ-ovog kluba zastupnika Branko Bačić na N1.

Najavio je da će na sjednici Odbora za Ustav predložiti da se omogući zastupnicima koji bi slučajno oboljeli od koronavirusa ili završili u samoizolaciji, da glasaju od kuće.

'Mi smo krajem travnja promijenili poslovnik Sabora, na način da smo omogućili drugačiji rad i to samo u slučajevima kada je proglašena epidemija. Tim poslovnikom smo omogućili da u Sabornici bude tri puta manje zastupnika i da zastupnici mogu glasati u drugim prostorijama. Mi ćemo idućih dana na razini Odbora za Ustav, raspraviti o mogućnosti da pojedini zastupnik kojem je određena izolacija ili je pozitivanna koronavirus glasa od kuće', pojasnio je Bačić.

Tehički dio bi, kaže Bačić dogovorili s Tajništvom i stručnim službama u Saboru te kako će to još raspraviti. <<<Cijeli članak>>>

9.20 Kako doznaje N1, u tijeku je sastanak premijera Andreja Plenkovića i zastupnika manjinskih stranaka.

9.10 Prvi zastupnici počeli su stizati u parlament, a među njima i SDP-ov Arsen Bauk, koji je prokomentirao situaciju u SDP-u. <<<Cijeli članak>>>

Na sjednicu su stigli i Mostov Miro Bulj i Karolina Vidović Krišto iz Domovinskog pokreta, koja će biti predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport.

Upitana hoće li pitanje pobačaja biti u fokusu, kazala je: 'Po mom iskustvu, ideologijom se ne bave ljudi koji se bave znanošću i činjenicama. Također, čovjeku u vjeri ideologija nije zanimljiva. Hrvatska se mora najprije otovoriti raspravi u kojoj će se čuti glas žena, i onih koje su morale sudjelovati u stradanju djeteta, pa su psihički propale... Nakon svega toga, garantiram vam da će hrvatska nacija tražiti zabranu pobačaja. <<<Cijeli članak>>>

Na konstituirajućoj sjednici bit će i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Sabor bi trebao izabrati i svoje potpredsjednike te četiri ključna odbora: za Ustav, za zakonodavstvo, za prostorno uređenje te za izbor i imenovanja.

Zbog zaštite od koronavirusa organizirat će se, među ostalim mjerama, poseban raspored sjedenja, a tradicionalnu himnu neće izvoditi zbor, nego će se pustiti sa snimke