ŽUPANIJSKI SUD U OSIJEKU

Odluka je pala: Blaž Curić i Franjo Varga ostaju u pritvoru još dva mjeseca

19.12.2018 u 08:40

Bionic
Reading

Županijski sud u Osijeku nakon jutrošnjeg ročišta odlučio je da informatičar Franjo Varga i vozač Blaž Curić, zasad glavni akteri u aferi SMS, koja trese hrvatske obavještajno-političke krugove i u čijem je središtu potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, ostaju u istražnom zatvoru do 19. veljače

Sud je oko 14 sati priopćio da je povodom prijedloga USKOK-a održano usmeno nejavno ročište u vezi produljenja istražnog zatvora protiv prvookrivljenog Varge i drugookrivljenog Curića, zbog činjenice da im danas istječe istražni zatvor po prethodnom rješenju.

'Nakon provedenog ročišta, zbog činjenice da istraga nije dovršena, te zbog novoutvrđenih činjenica i dokaza u istrazi, prihvaćen je prijedlog DO USKOK-a da se protiv navedenih okrivljenika produlji istražni zatvor za iduća dva mjeseca, odnosno do 19. veljače 2019.', stoji u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Županijskog suda u Osijeku, koje potpisuje glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.

Sud je utvrdio da se nisu promijenile okolnosti oko egzistiranja osnovane sumnje da bi okrivljenici ostvarili obilježja kaznenog djela sprečavanja dokazivanja po odredbi iz Kaznenog zakona (čl. 306. st. 2.) koja inače predviđa kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Tužiteljstvo je tražilo zadržavanje okrivljenika u pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela u aferi SMS, a ne i temeljem opasnosti od utjecaja na svjedoke jer su svi svjedoci u slučaju Blaža Curića ispitani, potvrdio je novinarima Krešimir Vilajtović, Curićev odvjetnik, nakon ročišta oko 11 sati.

'Naravno da smo se tome oštro suprotstavili argumentima za koje držimo da su apsolutno zakoniti jer ne može biti pritvor u bilo kakvoj funkciji prisile ili izdržavanja kazne. Dakle, pritvor mora biti određen samo onoliko koliko je nužan. A ovo sve skupa, prelaskom tri mjeseca, produljenjem pritvora je prisila nad osobom i čovjekom, što je nedopušteno', kazao je Vilajtović.

U slučaju Franje Varge, USKOK je tražio produljenje pritvora iz oba razloga, s obzirom da još jedan svjedok treba biti ispitan, a navodno nisu pretraženi ni svi sadržaji u njegovom računalu.

Sven Mišković, zamjenik ravnateljice USKOK-a, kazao je da je ročište održano povodom prijedloga USKOK-a za produljenjem istražnog zatvora dvojici okrivljenika, Curiću i Vargi, a na pitanje novinara zašto je u slučaju Curić traženo produljenje pritvora kad su ispitani svi svjedoci odgovorio je da je prijedlog bio od početka zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela'.

Branitelji su sudu predložili da puste njihove klijente na slobodu, a prema najavama uoči ročišta trebali su iznijeti i neke potpuno nove argumente. Prilikom dolaska na ročište, odvjetnik Vilajtović izjavio je da smatra kako bi prvi argument tužiteljstva, opasnost utjecaja na svjedoke, trebao otpasti jer su svi svjedoci ispitani, pa će se borba argumentima voditi oko 'opasnosti od ponavljanja kaznenog djela'.

Nakon Galića, je li Brkić slijedeći koji će dati ostavku? On kaže: Nikako

Milijan Brkić ispitan u DORH-u Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Bivšega policijskog informatičara Vargu Uskok sumnjiči da je u postupku koji se vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara na osječkome Županijskom sudu izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude pritiskom na suca tražio da donese osuđujuću presudu.

Osim toga tužiteljstvo tvrdi da je Varga, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude, protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da je on iskoristi u žalbenom postupku.

Zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje, u istražnom je zatvoru i Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića te kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

  • +5
Afera SMS Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Osim o svom odnosu sa Zdravkom Mamićem Varga u objavljenom iskazu govori i o suradnji s bivšem predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, zamjenikom Milijanom Brkićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem.

Tomislav Karamarko dao je u utorak predvečer iskaz Uskoku o aferi SMS, a za RTL je uoči svjedočenja rekao kako dolazi kao svjedok u 'slučaju Franje Varge' s kojim su ga, tvrdi, upoznala dva prijatelja početkom 2017., u vrijeme kada više nije bio na funkciji predsjednika stranke ni potpredsjednika vlade.