POLJSKA POSLA

Varšava kupuje 21 američki Black Hawk, Airbus traži odštetu

11.10.2016 u 16:49

Bionic
Reading

Poljska vlada je u utorak objavila da kupuje barem 21 američki helikopter Black Hawk pošto je odustala od kupnje 50 letjelica Caracal Airbus Helicoptersa.

Ministar obrane Antoni Macierewicz rekao je da će dva Black Hawka proizvedena u Poljskoj u Mielecu Lockheed Martin isporučiti do kraja godine, osam će isporučiti u 2017. i jedanaest iduće godine. 'Uslijedit će i drugi, iz Mieleca i iz Swidnika', gdje je tvornica multinacionalne grupacije Leonardo/Finmeccanica, dodao je u prigodi posjeta tvornici helikoptera blizu Lodza.

Ova nedvosmislena izjava dolazi jedva 24 sata nakon Macierewiczeve izjave u ponedjeljak da će 'još ovog tjedna' početi razgovore o tom poslu. Ona navodi na mišljenje da su kontakti s Lockheed Martinom uspostavljeni i prije nego se službeno odustalo od pregovora s Airbusom, o čemu je Varšava izvijestila 4. listopada.

Direktor Airbusa Tom Enders u utorak je pak oštro kritizirao poljsku konzervativnu vladu rekavši da još 'nitko nije tako postupao' s tom tvrtkom i da će tražiti odštetu, bez drugih pojedinosti.

'Još nitko nije tako postupao s nama kao ova vlada', istaknuo je u izjavi koju je dobio AFP. 'Tražit ćemo odštetu', dodao je rekavši kako ima 'dojam da ga je aktualna poljska vlada mjesecima vukla za nos'. Macierewicz je svoje planove obznanio dok je s premijerkom Beatom Szydlo boravio u posjetu tvornici helikoptera WZL1 u državnom vlasništvu, blizu Lodza, kako bi umirio njezino vodstvo i radnike nakon propalog posla s Airbusom.