ruska prvoborka

Veleposlanica u Sofiji prekršila Bečku konvenciju, otkrila za koga bi glasala da je Bugarka

21.04.2023 u 16:01

Bionic
Reading

Ruska veleposlanica u Sofiji Eleonora Mitrofanova izjavila je da bi, da je bugarska državljanka, glasovala za čelnika radikalne proruske stranke Vazraždane Kostadina Kostadinova, kršeći Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima koju je Rusija potpisala 1986. godine, izvještava EurActiv

Izjava veleposlanice Mitrofanove mogla bi se smatrati kršenjem članka 41. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, čija točka 1. nalaže da se veleposlanici ne smiju miješati u unutarnje poslove te države.

No Mitrofanova ne haje za protokol. 'Od svih tzv. oporbenih stranaka, Kostadinov barem izražava probugarski stav, što mi se sviđa. Mislim da ima uravnotežen pristup vanjskoj politici', kazala je ruska veleposlanica. Njezina izjava je bez presedana, jer do sada niti jedan strani diplomat nikada nije izravno izrazio sklonost nekom bugarskom političaru, piše EurActiv.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Vazraždane gotovo neprestano brani rusko stajalište u sukobu. Ta stranka treća je po snazi u bugarskom parlamentu. U ožujku 2022. Ukrajina je protjerala Kostadinova sa svog teritorija i uvela mu 10-godišnju zabranu ulaska u Ukrajinu zbog izvješća da je ruski špijun.

'Ne, ne bih rekla da on zastupa ruske interese u Bugarskoj', kaže Mitrofanova. Ona negira da rusko veleposlanstvo financira influencere, političare i novinare u Bugarskoj, uz argument da nemaju novca za to.

Ljetos je Lena Borislavova, šefica ureda premijera Kirila Petkova, objavila da bugarske tajne službe imaju informacije da Rusija plaća suradnike koji istupaju u javnosti po 2000 eura mjesečno.

'Nikad nismo plaćali nikakve trolove, dapače, naša su financijska sredstva ograničena. Sve je usmjereno na vojne potrebe i isplate socijalne pomoći. Tako nešto se u našoj politici i vanjskoj politici nije dogodilo. Nemamo novca za bugarske trolove, čak ni za novinare', rekla je Mitrofanova, piše EurActiv.