DUH SRCA

[VIDEO] Pogledajte probni let novog japanskog lovca koji je tek platforma za još superiorniju letjelicu

22.01.2018 u 06:54

Bionic
Reading

Nakon što su prije nešto manje od dvije godine premijerno prikazali novi lovac pete generacije X-2 Shinshin, japanski konstruktori zrakoplova odgodili su dovršetak projekta za kraj ove godine, nakon čega će iskoristiti taj avion kao platformu za novi, superiorniji lovac koji bi trebao biti dovršen do 2027.

U razvoj lovačkog zrakoplova X-2 Shinshin (Duh srca) Japanci su uložili 294 milijuna dolara radeći na njemu punih deset godina. Lovac bi, prema najavama konstruktora iz tvrtke Mitsubishi, trebao biti tek podloga za novi, još superiorniji lovac F-3, čiji se probni let očekuje 2027. godine.

Lovcem tipa X-2 Japan je postao četvrta zemlja na svijetu koja ima avion pete generacije vlastite proizvodnje, a model je zamišljen kao konkurencija američkom F-35, ruskom Suhoju T-50 te kineskim J-20 i J-31.

Novi japanski lovac, kao i američka, ruska te kineska konkurencija, napravljen je u stealth tehnologiji zahvaljujući primjeni karbonskih vlakana s dva motora IHI XF5 s vektoriranim 3D potiskom koji mu osigurava vrhunske manevarske sposobnosti i maksimalnu brzinu od 2,25 Macha. Maksimalni dolet iznosit će 2900, dok borbeni dolet iznosi 761 kilometar.

Probni let X-2 Shinshina Izvor: Društvene mreže / Autor: Skyships Eng

Avion se može pohvaliti radarom AESA domaće proizvodnje s naprednim sustavom elektrooptičkih senzora, a jedna od posebnosti 'Duha srca' je i sustav upravljanja fly-by-light, koji omogućuje bržu, lakšu i precizniju upravljivost letjelicom.

Japanski lovac X-2 Shinshin Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Pored toga, sustav upravljanja ima mogućnost samodijagnostike te samoispravljanja u slučaju oštećenja tijekom leta, a prema najavama, može se naoružati projektilima zrak-zrak AAM-4B i AAM-5 domaće proizvodnje te projektilima Meteor srednjeg dometa, koje proizvodi europska tvrtka MBDA.