MNOGO 'NOVIH' LICA

Više od 60 kandidata želi u Predsjedništvo SDP-a

29.03.2016 u 06:55

Bionic
Reading

Dok će 2.travnja biti poznato tko će voditi glavnu oporbenu stranku sljedeće četiri godine, SDP-ovci će dva tjedna kasnije na izbornoj konvenciji izabrati i novo Predsjedništvo te više od 100 članova Glavnog odbora. Upravo će ta dva tijela, ovisno o struji koja dobije više članova, utjecati i koliko će u svom radu ubuduće biti slobodan novi predsjednik stranke

Čak 66 kandidata, prema popisu objavljenom na stranicama SDP-a, želi u Predsjedništvo stranke, koje je uz Glavni odbor jedno od glavnih tijela glavne oporbene stranke.

Prema SDP-ovom Statutu Predsjedništvo SDP-a ima 18 članova, a čine ga, osim predsjednika stranke, potpredsjednici te članovi Predsjedništva izabrani na Konvenciji. I upravo će o sastavu Predsjedništva ovisiti i koliko će novom ili starom predsjedniku stranke biti lako voditi stranku.

Za vrijeme Milanovića, većina članova Predsjedništva, bila je na 'njegovoj strani', uz drugačija razmišljanja koja bi tu i tamo došla od Zlatka Komadine, Rajka Ostojića, Davora Bernardića. Hoće li ovaj put Komadina ili Milanović, ovisno o tome tko pobijedi, uspijeti osigurati svoje ljude u Predsjedništvu, tek se treba vidjeti.

Naime, Predsjedništvo se bira na konvenciji, a nove članove jednog od najviših tijela stranke ovaj put će birati više od 2200 delegata na konvenciji. Kome su oni naklonjeniji, još uvijek nije jasno.

Gotovo sasvim jasno može se, doduše, zaključiti da su se kandidati za članove Predsjedništva podijelili po pola - naime, otprilike polovicu čine Milanoviću bliski ljudi, dok drugu polovicu čine one koji podržavaju Komadinu.

Novi mandat u Predsjedništvu zatražili su gotovo svi članovi aktualnog Predsjedništva - Rajko Ostojić, Davor Bernardić, Milanka Opačić, Gordan Maras, Ranko Ostojić, Mihael Zmajlović, Siniša Hajdaš Dončić, Biljana Borzan, Branko Grčić, Arsen Bauk, Mirando Mrsić, Željko Jovanović te Vedran Babić.

Kandidirao se ovaj put nije europski povjerenik Neven Mimica, a iako aktualnu postavu Predsjedništva čine uglavnom bivši ministri, na kandidaturu se ipak nisu odlučili Boris Lalovac, Siniša Varga, Tihomir Jakovina kao ni friško  u stranku primljen Orsat Miljenić. U donošenju odluka o aktualnim političkim pitanjima ipak želi sudjelovati Predrag Matić Fred, koji je poput Miljenića nedavno primljen u stranku. U Predsjedništvo bi i Milanoviću bliski saborski zastupnici Peđa Grbin, Domagoj Hajduković, Damir Tomić, Mario Habek te Sabina Glasovac, a u Predsjedništvo bi i bivši saborski zastupnik te šef šibenskog SDP-a Franko vidović.

Iako se u ovom slučaju uglavnom radi o Milanoviću naklonjenim ljudima, a na popisu kandidata za Predsjedništvo su i oni skloni Komadini. Osim već spomenutih Davora Bernardića i Rajka Ostojića, u Predsjedništvu žele sjediti i Tonino Picula, Bernardiću blizak Zvane Brumnić iz Zagreba, bivši saborski zastupnik Draženko Pandek iz Zagreba, Josip Benčić i Zlatko Latković iz Karlovca, Mladen Novak iz Nedelišća koji je nedavno pobijedio na unutarstranačkim izborima i postao šef međimurskog SDP-a, drugi čovjek Komadininog stožera Erik Fabijanić, Davorko Vidović koji je više puta jasno kritizirao Milanovića,  šef splitskog SDP-a Ivo Baldasar, ali i Renata Sabljar Dračevac i Ivana Posavec Krive koje su se na svojim Facebook profilima jasno opredijelile za Komadinu.

No, još važniji bit će izbor za Glavni odbor koji je taj koji utvrđuje program stranke, potvrđuje liste za izbore, bira glavnog tajnika stranke, ali i raspravlja o svim političkim, ekonomskim, socijalnim i ostalim pitanjima vezanim uz djelatnost stranke, o tome zauzima stavove i donosi odluke.

Glavni odbor, prema Statutu, čine 103 člana i članice koje bira Konvencija, a ovaj put se za Glavni odbor prijavilo 420 kandidata. Članove Glavnog odbora bira se tako da svaka županijska organizacija SDP-a bude razmjerno zastupljena s onoliko članova koliko joj pripada temeljem rezultata na parlamentarnim izborima, s tim da svaka županijska organizacija mora biti zastupljena s najmanje
dva člana. Tko će to biti doznat će se 16. travnja.