akumulirani deficit

Vratili smo nezakoniti dug od 185 milijuna eura, poskupljenja nema do kraja godine

25.03.2024 u 15:04

Bionic
Reading

Grad Zagreb priopćio je da je u tri godine mandata vratio nezakoniti dug od 185 milijuna eura koja im je ostavila bivša vlast, te da su 2024. godinu ušli sa skraćenim rokovima plaćanja, što doprinosi većoj konkurentnosti u postupcima javne nabave, a time i nižim cijenama radova i usluga

''Iako Zakon o proračunu obavezuje jedinice lokalne samouprave da moraju imati uravnotežene proračune, kao i da, za razliku od države, ne smiju planirati deficit, prethodna gradska uprava je u periodu 2016. - 2020. svake godine ostvarivala nezakonit deficit, koji se popeo na 185 milijuna eura. Dolaskom sadašnje gradske uprave sredinom 2021. godine akumulirani deficit iznosio je 185 milijuna eura, uz rizik da se isti poveća na čak 317 milijuna eura budući da je na prihodovnoj strani bila planirana prodaja zemljišta Paromlina, Gredelja i Zagrepčanke koja se nikad nije u stvarnosti namjeravala izvršiti.

Rješenje za taj nezakoniti dug koje je prethodna vlast predvidjela jest Odluka Gradske skupštine iz prosinca 2020., kada je gradonačelniku naloženo uzastopno ostvarivanje suficita od 2022. do 2025. godine, odnosno tako da je prošla vlast sebe te obaveze oslobodila u izbornoj 2021. godini', naveli su iz Grada. Dodali su da su racionalnim poslovanjem ''nezakoniti dug vratili, ne u četiri kako je obvezivala odluka Gradske skupštine, nego u samo dvije godine''.

  • +3
Tomislav Tomašević Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

''Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Tomaševićem već je u drugoj polovici 2021. godine uspjela zaustaviti znatno povećanje akumuliranog deficita, kada je manjak iznosio samo 4 milijuna eura.

Nakon toga je započeo oporavak gradskih financija. U 2022. godini ostvaren je gotovo dvostruko bolji rezultat od planiranog, odnosno suficit i pokriće manjka u iznosu od 68,5 milijuna eura, čime se akumulirani deficit smanjio na 125 milijuna eura. U 2023. je pak ostvaren višak u iznosu od 137 milijuna eura, čime je u potpunosti pokriven preostali nezakoniti dug. O tome će biti izvještena Gradska skupština kroz Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Zagreba za 2023.'', dodali su iz Grada. Napominju da je njeihove napore prepoznala je i rejting agencija Standard & Poor's koja je nakon dugih 13 godina vratila kreditni rejting Gradu Zagrebu iz špekulativnog u investicijski. Iz Grada su istaknuli da je Zagreb 2024. godinu ušao sa skraćenim rokovima plaćanja, što doprinosi većoj konkurentnosti u postupcima javne nabave, a time i nižim cijenama radova i usluga.

“Ono što je za građane najvažnije, i zašto su ovakvi financijski rezultati važni za njih, jest da financijski snažan Zagreb može i dalje nastaviti nositi teret inflacije umjesto građana. Za razliku od brojnih drugih gradova u Hrvatskoj, u Zagrebu u mom mandatu nije došlo do povećanja cijena režija, kao ni porasta cijena javnog prijevoza, dječjih vrtića ili domova za starije - a trudit ćemo se da tako ostane u najmanju ruku do kraja ove godine”, istaknuo je gradonačelnik Tomislav Tomašević. Dodao je da je racionalno upravljanje omogućilo da u 2024. godini imaju razvojni proračun, koji planira oko 220 milijuna eura investicija u projekte poput Paromlina, Doma sportova, bazena Špansko, Sarajevske, stambene izgradnje u Podbrežju, kao i brojne škole, vrtiće, zdravstvene, socijalne i kulturne ustanove.

''Želim da se do kraja mog prvog mandata u svakom dijelu Zagreba vidi da je napokon došlo vrijeme razvoja i okretanja budućnosti”, zaključio je gradonačelnik Tomašević.