deficitaran kadar

Vukovarci će dijeliti kadrovske stanove; evo tko će imati prednost

30.05.2019 u 19:31

Bionic
Reading

Vukovarci su usvojili Pravilnik o stambenom zbrinjavanju osoba određenih struka i zanimanja za kojima postoji posebna potreba, a na popisu deficitarnog kadra našli su se i keramičari, policajci, vojnici, liječnici, medicinske sestre....

Pravilnikom koji su usvojili vukovarski vijećnici definiraju se kriteriji za dodjelu takozvanih kadrovskih stanova, javlja Glas Slavonije.

Zakonom je propisano kako će za tu namjenu biti osigurani državni stanovi sukladno raspoloživom fondu. Grad će Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje dostaviti popis korisnika, odnosno osoba određnih struka i zanimanja za čijim radom postoji potreba. Korisnici će stan kojega su dobili u najam moći otkupiti nakon 10 godina prebivanja na području Vukovara i pet godina korištenja toga stana.

Vukovarci su pravilnikom definirali kako će pojedine struke imati prednost, poput vojske i policije s obzirom da je najavljen veći priljev pripadnika Hrvatske vojske i interventne policije u grad na Dunavu. Na prioritetnom popisu će biti i medicinski kadrovi kao i ostale deficitarne struke. Za kadrovske stanove moći će konkurirati i osobe koje nemaju visoku stručnu spremu jer pojedini vukovarski poslodavci iskazuju potrebu za primjerice keramičarima.

Korisnik kadrovskog stana koji ode iz Vukovara negdje dalje živjeti i raditi morat će ga vratiti.

  • +39
Vodotoranj u završnoj fazi obnove Izvor: Cropix / Autor: Emica Elvedji / CROPIX

'Govorimo o kadrovima, poglavito iz domene vojske i policije, mladim obiteljima, koje su interes grada. Također, medicinskom smo osoblju dali prioritet, bez favoriziranja bilo koje struke, međutim svjesni smo kako neki liječnici dođu, a potom ih tržište odvede negdje dalje. Drago nam je zbog svih koji su ostali i dio stanova treba i njima dodijeliti', rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava dodajući kako je pravilnikom uređeno i stambeno zbrinjavanje kadrova srednje stručne spreme ako imaju posebne rezultate jer je gradu u interesu i njih zadržati.

Iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje naglašeno je kako su prazni stanovi jedan od velikih problema, što se utvrđuje i rješava revizijom i terenskim očevidom. U dvije je godine 277 praznih stanova vraćeno u posjed države te predano novim obiteljima. Lani je u Vukovaru stambeno zbrinuto 18 kadrova, uglavnom stručnjaka iz područja zdravstva i školstva.