SUGLASJE S HDSSB-OM

Za HDZ je Glavaš 'ratna ikona Osijeka'

28.05.2013 u 17:36

Bionic
Reading

Dva dana prije održavanja drugog kruga lokalnih izbora HDSSB-ova vlast u Osijeku otkriva spomenik Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku i osnivaču HDZ-a, stranke koju osnivač HDSSB-a Branimir Glavaš i drugi članovi od 2005. godine smatraju svojim najvećim političkim neprijateljem

Anketa agencije Ipsos puls šanse u utrci za gradonačelnika Osijeka podijelila je gotovo popola između Krešimira Bubala (HDSSB) i Ivice Vrkića (SDP-HNS-HSU), pa ova dva tabora skupljaju glasove potpore, a HDZ tajnovito šuti.

Vrkić je već objavio potporu nezavisnih Miroslava Šimića i Ante Đapića, a Bubala podržavaju Zeleni i HSP. No, što je s HDZ-om, koji u osječkom Gradskom vijeću drži šest ruku i može odlučiti čiji će se prijedlozi prihvaćati na sjednicama i kolika će biti stabilnost gradonačelnika?

Iz Vrkićeva ureda poručili su da suradnja s HDZ-om nije moguća obzirom na razlike između njih na nacionalnoj razini. Stoga, približavanje HDSSB-a i HDZ na tom krajnjem istoku ima više smisla kad se pogleda današnji Glas Slavonije u kojem piše doslovce da se 'to čini najizvjesnijim putom, ako i jedni i drugi žele zadržati i ojačati pozicije u Slavoniji'.

Iako Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a, za tportal opovrgava bilo kakve razgovore i kaže da se trenutno u stranci razmišlja samo o drugom krugu izbora 2. lipnja, teško je prihvatiti da ove novine griješe u tim tvrdnjama, a tako su predano, svih ovih godina, sklone struji Branimira Glavaša

'HDSSB nije vodio pregovore o suradnji u predstavničkim tijelima s drugim političkim opcijama. Usredotočeni smo na predizbornu kampanju i drugi krug', komentirao je Šišljagić.


Ali, ako je Glas Slavonije ovako izričito napisao sasvim suprotnu poruku, možda ne gori međustranačka logorska vatra, no sigurno nije riječ samo o dimu. Prilikom sučeljavanja kandidata za gradonačelnika Osijeka na RTL-u bilo je vidljivo neuobičajeno razumijevanje između Bubala i HDZ-ovca Dražena Vidovića, koji nije htio reći da je Branimir Glavaš osuđen za ratni zločin nego ga je nazvao 'ratnom ikonom grada', što je u HDSSB-u jedno od najvažnijih pitanja.

Štoviše, približavanje je očito i na simboličkoj razini i to više nego očito otvaranjem osječkog spomenika Franji Tuđmanu, što sigurno godi Tomislavu Karamarku, koji valjda ima nekog utjecaja na odluke o eventualnoj lokalnoj koaliciji.