SDP-OV GRADONAČELNIK

Zagreb prodaje kamp u Savudriji, Umag nema veze s time

31.01.2014 u 19:53

Bionic
Reading

'Slijedom dostupne dokumentacije iz zemljišnih knjiga pri Općinskom sudu u Bujama, Grad Umag nema realne mogućnosti polagati nikakva vlasnička prava nad zemljištem koje je predmet prodaje', kazao je na konferenciji za novinare umaški gradonačelnik Vili Bassanese, komentirajući aktualnu objavu Zagrebačkog holdinga o prodaji kampa Veli Jože u Boroziji u Savudriji

SDP-ov gradonačelnik Bassanese istaknuo je da Zagrebački holding ni u jednom trenutku nije kontaktirao s lokalnom vlasti Umaga, dodavši i kako 'u ovom slučaju to nije ni nužno, jer je u natječajnim uvjetima praktički sav potreban kontakt prenio na budućeg investitora'.


Podsjetimo, Zagrebački holding raspisao je potkraj siječnja međunarodni natječaj za prodaju kampa Veli Jože. Kamp se prostire na 33 ha u Boroziji u Savudriji. Prodaje se po početnoj cijeni od 22,7 milijuna eura. Natječaj je otvoren do zadnjeg dana veljače, a novi vlasnik znat će se 6. ožujka.

S ciljem utvrđivanja eventualne zaštite svojih interesa, Grad Umag je zatražio svu dostupnu i potrebnu dokumentaciju, no nakon što su gradske stručne službe proučile problem, preostalo je samo konstatirati da će korist od moguće gradnje hotela na nekad poljoprivrednoj, a danas atraktivnoj turističkoj lokaciji pripasti nekom drugom, budućem investitoru, a ne Gradu Umagu.

Priča je započela 1961. godine, kada je temeljem rješenja o komasaciji zemljište na području obuhvata sadašnjeg autokampa postalo društveno vlasništvo dok je prethodni vlasnik bio Ivan Oković. Godine 1968. povodom tužbe Poljoprivredno-industrijskog kombinata PIK Umag protiv Općine Umag Okružni privredni sud u Rijeci donio je 26.ožujka presudu posl.br. P-2445/67-12, kojom je utvrdio da je PIK Umag posjednik i korisnik na poljoprivrednom zemljištu sadašnjeg obuhvata kampa Borozija. Temeljem te presude PIK Umag je postao korisnik zemljišta dok je vlasništvo ostalo društveno.

'Po našem osobnom mišljenju, upravo je tada napravljen jedini i najveći propust iz razloga što je upravo 1968. godine cijelo područje sadašnjeg kampa Borozija postalo građevinsko, odnosno definirano je kao zona izgradnje turizma u prostornim i razvojnim planovima. Stoga smatramo da kao takvo nije trebalo biti ustupljeno na korištenje poljoprivrednom kombinatu za poljoprivrednu djelatnost, već je trebalo ostati Općini Umag za razvoj turizma. Ne znamo je li tadašnji direktor PIK-a bio vizionar ili je tadašnji predsjednik općine bio nezainteresiran. No već iste 1968. PIK Umag ugovara poslovnu suradnju, a 1970. ugovorom prodaje pravo korištenja građevnom poduzeću Vladimir Gortan iz Zagreba, koji te iste godine prodaje pravo korištenja tada već dijelom izgrađenog kampa poduzeću Brodokomerc iz Rijeke. Nakon tri godine izgradnje i korištenja Brodokomerc 1973. prodaje pravo korištenja Fondu za neposrednu dječju zaštitu grada Zagreba. S vremenom Fond postaje Ustanova za organizirani odmor djece i omladine grada Zagreba Vladimir Nazor koja se kasnije preoblikuje u radnu organizaciju te u konačnici u današnjem obliku postaje dio Zagrebačkog holdinga', kazao je Bassanese. Smatra da je vrlo bitno i to što je vlasništvo nad zemljištem stečeno temeljem Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima iz 1997, a provedba prava korištenja u pravo vlasništva realizirana je 1998. u korist 'Vladimira Nazora' iz Zagreba.

'Nakon svih saznanja preostaje gorka konstatacija da je možda netko razmišljao na drugačiji način 1968. godine, danas bi tim zemljištem upravljao Grad Umag i svu korist bi imali građani Umaga, no nažalost, to se nije dogodilo i korist će imati netko drugi. Jedino što nama preostaje je da se veselimo budućoj turističkoj izgradnji hotela i smještaja za 2.800 gostiju, što će donijeti nova radna mjesta za naše građane', zaključio je Bassanese.