nevidljiv posao u saboru

Zastupnici su radili više nego ikad, a evo što su neki od njih i konkretno napravili

26.12.2018 u 12:42

Bionic
Reading

Hrvatski sabor ove godine ukupno je zasjedao 117 dana, najviše u proteklih deset godina. Pri tome je doneseno više od 200 zakona. Iako je čest dojam taj da zastupnici samo dižu ruke i raspravljaju, mnogi od njih konkretnim idejama poboljšavaju zakone. Neke od zastupnika stoga smo pitali na koji način su oni osobno pomogli prilikom donošenja nekih rješenja koja će građanima, bilo iz njihovog područja ili cijele Hrvatske, život učiniti boljim

Ako je suditi prema zastupnicima koje smo anketirali, svi su oni imali pune ruke posla, ali koliko je taj njihov rad imao efekta, procijenit će sami građani.

Projekte za Dalmaciju ove godine pomagala je HDZ-ova zastupnica iz Baške Vode Dragica Vranješ. 'Na području iz kojeg dolazim nalazi se značajna državna imovina koju treba staviti u funkciju u općem interesu i interesu lokalne samouprave, a najznačajniji uspjeh po tom pitanju je ostvarivanje preduvjeta za sanaciju kamenoloma u Bastu u Općini Baška Voda, koji je predstavljao dugo godina ruglo na ulaz u tunel sv. Ilija, a za što je ugovor o dodjeli istog potpisan upravo prošli tjedan. Taj projekt zahtijevao je duge i složene procese koji su uspješno privedeni kraju, na iznimnu korist Općini Baška Voda, te sam uvjerena kako će se pokazati uspješnim modelom upravljanja lokalne samouprave državnom imovinom koja je propadala. Nadalje, istaknula bih osobno zalaganje i rad na ukidanju tunelarine u tunelu sv. Ilija, ostanku suda u Makarskoj i osiguranju dodatnog tima Hitne pomoći u Podbiokovlju, što je sve ostvareno. Svakako moram istaknuti i značajnije aktivnosti iz saborskih klupa, aktivno sudjelovanje u raspravama i konkretnim prijedlozima, usvojene prijedloge za niz zakona kojima se olakšao svakodnevni život građana iz područja financija i računovodstva, kao što je npr. otpis dugova građanima, u čemu je značajnu ulogu odigrala Fina, čiji sam član Nadzornog odbora', kaže za tportal Vranješ, dodajući da značajnim uspjehom smatra i izbor na mjesto predsjednice Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a HDZ-a.

Vranješ nije mirovala i izvan saborskih klupa jer volonterski vodi udrugu LAG ADRION. 'Ove godine smo pružili pomoć za prijavu projekata EU-a u vrijednosti od preko 67 milijuna kuna. Na projektima koje smo pripremali odobrena su sredstva za 60 radnih mjesta, što dodatno pokazuje koliko su značajni', kaže Vranješ, ističući pritom projekte vezane uz poljoprivredni sektor. 'Posebno bih istaknula uspjeh udruge u registraciji novih seoskih domaćinstava koja pružaju usluge u turizmu, čime se broj takvih seoskih domaćinstava u cijeloj RH povećao za tri posto upravo zahvaljujući našem radu', kaže Vranješ.

HDZ-ova zastupnica iz Dalmacije ima i velike planove za sljedeću godinu. 'U 2019. želim osigurati stalni ostanak dodatnog tima Hitne pomoći na svom području, surađivati s općinama i gradovima na dovršetku Programa za zadržavanje mladih planiranjem uređenja stambenih zona na državnoj imovini te ostalih postupaka u provedbi koji se tiču državne imovine. Kroz Odbor za financije planiram dovršiti treći ciklus mjera porezne reforme. Planiram uz podršku Vlade uvrstiti izgradnju dodatnih gatova luka Podbiokovlja u planove Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je za njih osiguralo novac. Izvan Sabora planiram dodjelu sredstava ne samo kroz natječaje na nacionalnoj razini, već kroz spomenutu udrugu za 15 infrastrukturnih projekata od lokalnog značenja te 20-ak malih poljoprivrednika i nekoliko prerađivača, za što smo ostvarili sve preduvjete', zaključuje Vranješ za tportal.

HNS-ovcu u fokusu gospodarstvo i radnici

Za Slavoniju se ove godine nastojao izboriti HNS-ov zastupnik iz Osijeka Stjepan Čuraj.

'Zadnje izlaganje koje sam imao bilo je ono vezano uz neoporezivi dodatak obrtnicima i nositeljima OPG-ova, a ukazao sam na taj problem i nakon toga je reagiralo Ministarstvo te omogućilo obrtnicima i OPG-ovima da imaju pravo na 7500 kuna neoporezivog dodatka i da mogu isplatiti božićnicu. Ako sam doprinio, onda sam sigurno doprinio tome', kaže Čuraj za tportal.

Aktivan je, kaže, bio i prilikom mirovinske reforme. 'Moj osobni prijedlog je onaj o jednokratnoj isplati prilikom odlaska u mirovinu iz drugog stupa. Iako je, doduše, moj prijedlog bio 20 posto, prihvaćeno je 15 posto. To je također moj doprinos i osobna satisfakcija. Što se tiče porezne reforme, i osobno sam imao sastanke s ministrom još u svibnju i tada sam iznio prijedlog o smanjenoj stopi PDV-a na osnovne prehrambene proizvode i drago mi je da se to usvojilo te da se odustalo od linearnog smanjenja opće stope s 25 na 24 posto. Moj cilj je bio da se što više smanje osnovni troškovi života, a osnovne namirnice bi trebale biti što jeftinije i što dostupnije kako bi se povećala i kupovna moć', kaže Čuraj.

Imao je, dodaje, ideje o neoporezivom dijelu za topli obrok, no to zasad nije prošlo. Nada se, kaže, da će se do kraja mandata ostvariti i to.

Zbog rada u Saboru malo si je, kaže, otežao obiteljski život i izbivao od kuće i djece, no uspio je prvi put otići na Svjetsko prvenstvo u nogometu. 'Bodrio sam našu ekipu, s grupom prijatelja smo kombijem išli nekoliko tisuća kilometara i to je bio lijep doživljaj', kaže Čuraj.

Iako se nada da će u 2019. moći više biti kod kuće, ima planove i za saborski rad. 'I dalje kao zastupnik planiram raditi na poboljšavanju uvjeta našim radnicima daljnjim poreznim rasterećivanjem plaća, a svjesni smo da moramo donositi zakone koji će ići u tom smjeru. I topli obrok je jedna od tih ideja. Ne moram uopće spominjati cijelu HNS-ovu agendu oko obrazovne reforme, koja sljedeće godine ide u punu primjenu. Mislim da je to prioritet svih naših zastupnika, a na kraju i same Vlade. Moj dio je gospodarstvo i tu ću nastaviti raditi na daljnjem rasterećenju radnika i poslodavaca, da preokrenemo negativne trendove, pogotovo kod nas u Slavoniji, gdje je to goruće pitanje', zaključuje Čuraj.

Zbog Glavak Međimurju stiže obilaznica

Kraj 2018. godine bio je iznimno uspješan za HDZ-ovu zastupnicu Sunčanu Glavak jer se u državnom proračunu za sljedeću godinu izborila i za svoje Međimurje.

'Najvažnije kada ste u svijetu politike, a posebice kao zastupnik, to je da se zalažete za zakonska rješenja i prijedloge koji su na dobrobit svih građana Hrvatske, a posebice onih iz kraja iz kojeg dolazim. Tako sam 2018. u sklopu državnog proračuna za 2019. predložila dva amandmana vezana uz poboljšanje prometne infrastrukture iznimno važne za rasterećenje cestovnog prometa na dionici Čakovec-Varaždin. Riječ je o izgradnji obilaznice koja će ne samo donijeti rasterećenje naseljima kroz koja se sada odvija intenzivan promet kamionskih i putničkih vozila, već će obilaznica biti nova prigoda za razvoj gospodarstva, po čemu je Međimurje posebno poznato', kaže za tportal Glavak, čiji amandmani planiranje obilaznice Nedelišća i Pušćina stavljaju na razinu hitnosti i početak izgradnje.

Glavak, koja je nedavno proslavila 50. rođendan, kaže da je 2018. bila godina okruglih brojeva, a priču je zaokružila i na privatnom planu upisavši doktorski studij iz medija i komunikacija na Sveučilištu Sjever, na kojem radi i kao asistentica. 'Želja mi je usavršiti se u području kojim se profesionalno, uz kraće prekide, bavim već 15-ak godina', poručuje HDZ-ova zastupnica.

Međimurje ne namjerava zaboraviti ni u sljedećoj, 2019. godini. 'Ono što me najviše muči, kao i brojne stanovnike sjeverozapadnih županija, niske su plaće, ali uvjerena sam da će Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem stvoriti preduvjete da se i to promijeni', kaže Glavak.

Ljudi su u Međimurju, pojašnjava, vrijedni i samozatajni, ali bi voljela da i njihov standard bude ekvivalentan tome koliko su vrijedni. Napominje da Međimurje ima goleme potencijale poput Damira Sabola, tvrtke Šestan Buch te mladih inovatora, no nedostaje mu to da se svi udruže, promoviraju i lobiraju za potencijale Međimurja i zajedničke interese.

Glavak će za Međimurje stoga pokušati napraviti što god može kroz Sabor. 'Sljedeća godina bit će godina za nove izazove i osluškivanje potreba s terena jer to je u konačnici smisao našeg djelovanja u Saboru', zaključuje.

Zbog Marije Puh između Krapine i Zagreba opet vozi autobus

Autobus Krapina-Zagreb samo je jedna od mjera koja je stigla nakon što je Marija Puh iznenada HNS-ove stranačke klupe zamijenila onim Bandićevim. I kada je odlazila iz HNS-a govorila je da to radi zbog svog Zagorja, iako je neke projekte progurala i dok je bila u toj stranci.

'Ove godine za Zagorje su se dogodile velike stvari i moram reći da sam jako ponosna što sam i ja bila dio slagalice u njihovim ostvarenjima. Najvažnija stvar po meni je to što je Veleučilište Hrvatsko zagorje konačno dobilo podršku Vlade i rezervirana su sredstva u proračunu za iduću godinu za njegovo funkcioniranje. Tako će konačno i mladi koji nemaju mogućnosti za studiranje izvan Zagorja imati besplatne kvote u svojoj blizini i mogućnost studiranja. Osim Veleučilišta, koje je po meni definitivno nešto najvrednije jer ulažemo u obrazovanje naših mladih, druga velika stvar je to što se konačno ostvarilo sustavno i sveobuhvatno rješenje za problem sanacije klizišta. Krapinsko-zagorska županija jedna je od županija koje se već godinama bore s klizištima i sredstva potrebna za njihovu sanaciju puno su veća od mogućnosti sanacije jedinica lokalne i regionalne samouprave zbog izrazito malih proračuna. U proračunu RH za 2019. godinu i projekcijama za 2020. i 2021. nalazi se po 50 milijuna kuna za tu namjenu. Prvi put unutar proračuna imamo stavku za tu namjenu', pojašnjava Puh za tportal.

Nakon prelaska u drugu stranku stigao je i bus. 'Također je pronađeno rješenje za problem mojih sugrađana koji se dogodio kada je preko noći ukinuta jedina autobusna linija iz Krapine do Zagreba i obrnuto te je linija ponovno uspostavljena od 1. prosinca i moji sugrađani ponovno imaju mogućnost putovanja na posao u naš glavni grad autobusom', kaže Puh.

U sljedećoj godini kao najvažnije izdvojila je dva projekta, za koje se nada da će dobiti financijska sredstva.

'Krapinsko-zagorska županija jedna je od onih županija koje na svojem teritoriju nemaju sigurnu kuću za žene žrtve nasilja. Kako nam, nažalost, statistika baš i nije za pohvalu, moramo učiniti sve da i u Krapinsko-zagorskoj županiji imamo sigurno mjesto za sve žrtve nasilja. Drugi iznimno bitan projekt za moju županiju je Znanstveni edukativno-zabavni centar u Donjoj Stubici. ZEZ centar je mjesto u kojem će se svima, od četiri do 94 godine, a posebno djeci i mladima, posebnim sadržajem - interaktivnim eksponatima, kreativnim radionicama i drugim načinima - približiti znanost na praktičan i zabavan način. Hrvatska je uz Rumunjsku jedina zemlja u EU koja nema takav sadržaj te ga planiramo ostvariti u našoj županiji na području Donje Stubice, a u tu svrhu iskoristit će se i stari dvorac koji će se obnoviti i dobiti svoju novu funkciju te postati dio velikog projekta', zaključuje Puh.

Đujić u borbi protiv Martine Dalić

I dok je zastupnicima iz vladajuće većine još i lako ostvariti neke projekte za svoju sredinu, oporbi se rješenja i amandmani, bez obzira tko je na vlasti, uglavnom odbijaju.

Slično je ove godine bilo i sa zastupnicima SDP-a, no njihov Saša Đujić ipak ima razloga za zadovoljstvo.

'U 2018. kao zastupnik kroz rad u Odboru za gospodarstvo uspio sam prokazati povezanost Martine Dalić, Ante Ramljaka, Texo Managmenta i odvjetnika Šavorića koji su pisali lex Agrokor i na tome profitirali. Upravo su moja pitanja i rasprave na Odboru doveli do toga da se pokazalo da je Martina Dalić lagala u cijeloj aferi, što je u konačnici dovelo do njenog odlaska iz Vlade, a Ramljakova odlaska iz Agrokora. Također, ta moja aktivnost u Odboru bila je i temelj Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa da utvrdi da je Martina Dalić povrijedila načelo obnašanja javne dužnosti. Uz sva ostala, ovo je ipak moje najvažnije ostvarenje kao zastupnika u 2018. godini jer sam angažmanom u slučaju Agrokor uspio ukazati na sve nepodopštine vladajućih i HDZ-a', kaže Đujić za tportal.

Planova Đujić ima i za sljedeću godinu. 'Planiram se i dalje boriti za interese građana i birača koje predstavljam i koji su me izabrali da budem njihov glas u Saboru. I dalje ću se beskompromisno suprotstavljati bahatosti, kriminalu i nemoralu vladajućeg HDZ-a i njihovih satelita, koliko god je u mojoj mogućnosti', kaže Đujić.

Pritom će mu odmor od teških političkih bitaka pružati njegova obitelj. 'Najveće ostvarenje u 2018. mi je predivna i sretna obitelj u kojoj imam podršku, a posebno mjesto u mojim ostvarenjima ima veselje koje mi pruža kćerkica Lucija - to je nešto neprocjenjivo', zaključuje Đujić.

Turini Đurić 2018. donijela novu snagu za borbu

Ova godina, blago rečeno, bila je pogotovo izazovna za zastupnicu GLAS-a Nadu Turinu Đurić. Zbog bolesti izbivala je većinu godine, no nedavno se vratila u saborske klupe s više nego i dovoljno snage za, kako kaže, nastavak rada za bolju Hrvatsku, demokratsku, liberalnu, s ljudskim likom.

'Kao predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport te predsjednica Nacionalnog vijeća GLAS-a, imat ću itekako prilike boriti se za ljudska prava, protiv ortačkog kapitalizma i tzv. orbanizacije, protiv kaosa koji nude nacionalisti i populisti. Uvjerena sam da to nije Hrvatska koju želi naš narod. Uvjerena sam da želimo državu koja osigurava slobodu i jednakost svim građanima kako u pogledu zaštite prava manjina, tako i u preduvjetima za slobodno i ravnopravno natjecanje na tržištu, u gospodarstvu. Ta borba je vrijedna svakog napora i svake minute provedene u njoj. O tome ovisi hoće li Hrvatska biti poželjna za život našim mladima, koji danas uglavnom razmišljaju o bijegu iz nje. To moramo preokrenuti, inače nas neće biti', poručuje Turina Đurić.

U 2018. nije se uspjela boriti toliko za građane jer se izborila za svoje zdravlje. 'Preživjela sam vrlo težak moždani udar. Unatoč jako lošim prognozama, uz pomoć odličnih liječnika, sestara i tehničara danas sam sposobna nastaviti s radom u Saboru. Podrška i pomoć svih kolega dokaz je da, unatoč političkim razmimoilaženjima, ljudskost ipak prevladava', zaključuje Turina Đurić za tportal.

  • +4
Svečani domjenak u Hrvatskom saboru Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX