NEPREMOSTIVI DUNAV

Zaustavljanje skele prekinulo veze Bača i Vukovara

04.09.2013 u 11:22

Bionic
Reading

Zaustavljanje skele koja je do 1. srpnja preko Dunava povezivala Bač i Vukovar prekinula je veze između njih što teško pada stanovnicima mjesta s vojvođanske strane Podunavlja, prenijela je u srijedu Radio i televizija Vojvodine (RTV)

Uspostavljene veze između stanovnika ove dvije pogranične općine dovedene su u pitanje, jer su umjesto prelaska jednog kilometra preko rijeke, usmjereni na daleko dulji put (oko 70 kilometara) preko službenog graničnog prijelaza Bogojevo-Erdut, uz obveznu kontrolu putovnica i strože mjere prelaska državne granice, navodi RTV.

Skela koja je povezivala Bač i Vukovar i koja je bila najvažnija prometna spona između Srbije i Hrvatske na tom prostoru prestala je s radom 1. srpnja zbog ulaska Hrvatske u EU, poslije čega je pooštren režim pogranične kontrole.

RTV prenosi izjavu mještanina mjesta Vajske koji od srpnja ne viđa sestru koja živi u Vukovaru zbog obustave riječnoga prometa preko Dunava.

Riječni promet između tih pograničnih mjesta Vojvodine i Hrvatske obnovljen je u srpnju 2007. godine poslije 16 godina prekida zbog rata.

Skela, čiju je kupnju financirala nizozemska vlada, bila je od tada u funkciji sve do 1. srpnja 2013.

RTV prenosi da je sastanak predstavnika ministarstava unutarnjih poslova Srbije i Hrvatske, na kojemu će se rješavati pitanje vukovarske skele, zakazan 11. rujna u Zagrebu.