'ALIENI U ZEMLJI'

Život otkriven 2,5 km ispod morskog dna

16.12.2014 u 12:31

Bionic
Reading

Međunarodni tim znanstvenika otkrio je život koji buja u Zemljinoj kori na dubini od kilometar mora i gotovo dva i pol kilometra stijena ispod dna u japanskim vodama

Članovi tima iz International Ocean Discovery Programa (IODP) pronašli su jednostanične organizme koji zahvaljujući vrlo sporom metabolizmu opstaju u iznimno teškim uvjetima na niskokaloričnim ugljikovodikovim spojevima.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na konferenciji American Geophysical Union Fall Meeting.

Članica tima Elizabeth Trembath-Reichert s California Institute of Technology rekla je za BBC: 'Nastavljamo tragati za životom, nastavljamo ga pronalaziti i uvijek nas iznova iznenađuje za što je sve sposoban.'

U ekspediciji IODP-a znanstvenici su 2012. u vodama sjeverozapadnog Pacifika nedaleko od poluotoka Shimokite na dubini od 1.000 metara golemom bušilicom izbušili rupu u Zemljinoj kori duboku čak 2.446 metara.

Uzorci, prikupljeni u drevnim dubinskim naslagama ugljena, izvađeni su na brod i analizirani. Tim je u njima otkrio mikrobe koji ondje žive bez svjetlosti i kisika uz vrlo malo vode i hranjivih tvari.

'Odabrali smo naslage ugljena jer smo znali da ondje postoji ugljik kao i da je ugljik mikrobima ukusna hrana', rekla je dr. Trembath-Reichert.

Kako bi dodatno istražili funkcioniranje egzotične biosfere, znanstvenici su bakterijama ponudili manje organske spojeve ugljikovodika koji se uobičajeno nalaze u ugljenu. Rezultati su pokazali da se mikrobi uistinu hrane ugljikovodicima te da im je metabolizam izuzetno spor, odnosno da troše izuzetno malo energije.

U budućim studijama tim će pokušati otkriti jesu li pronađeni mikrobi dominantna vrsta u ovom sloju te kako su ondje dospjeli – širenjem iz viših slojeva ili su zarobljeni potonuli zajedno sa slojem ugljena.

Budući da bakterije u procesu hranjenja ispuštaju metan, rezultati podrobnijih analiza mogli bi otkriti koliki je njihov doprinos stvaranju stakleničkih plinova, odnosno klimatskim promjenama.

Istraživanje je također zanimljivo za stručnjake koji se bave potragom za vanzemaljskim organizmima. Naime, ako život može opstati u tako ekstremnim uvjetima na Zemlji, postoji mogućnost da može postojati i u drugim nepovoljnim uvjetima u svemiru.