PROMAŠENA INVESTICIJA

Premijerov brat izvukao stan roditelja iz ralja banke, ali njemu prijeti bankrot

29.04.2015 u 09:57

Bionic
Reading

Mlađi brat premijera Zorana Milanovića, Krešimir nalazi se u neobranom grožđu. Nova Ljubljanska banka ovršit će zemljište u Dubrovniku na lokaciji Šipčina gdje je Milanović s partnerima planirao izgraditi stambeno-poslovni kompleks sa 40 stanova. Izgledno je da će mu sjesti i na drugu imovinu i prihode jer je za kredit jamčio osobnom mjenicom

Parcelu u Dubrovniku kupila je 2007. zagrebačka tvrtka Modestus čiji je direktor i suvlasnik Krešimir Milanović. Njegovi partneri građevinski su poduzetnici Igor Maksimilijanović i Tomislav Šimunac

Kredit od 3,25 milijuna eura dobili su u LHB-u, njemačkoj tvrtki-kćeri Nove Ljubljanske banke. Iako se pisalo da je riječ o povlaštenom kreditu s kamatom od samo 3,5 posto, Milanović je to demantirao uz tvrdnju da je kamata osam posto.

Da je to istina, tvrdi i Ivica Granić, vlasnik sada ugašene dubrovačke tvrtke Stanogradnja koja je Milanoviću prodala parcelu.

Ide ovrha na imovinu Milanovića

Odvjetničko društvo Župić & partneri u ime klijenta Nove Ljubljanske banke potvrdilo je za Jutarnji list da se radi naplate potraživanja vode dva ovršna postupka. Jedan protiv tvrtke Modestus, a drugi protiv fizičkih osoba. Uz Milanovića osobnim mjenicama za kredit jamčili su Igor Maksimilijanović i Tomislav Šimunac.

'Ja sam u ime Stanogradnje, kao jedan od suvlasnika, potpisao kupoprodajni ugovor s Modestusom. Znači vidio sam ugovor. Piše se kako je Stanogradnja jedan od jamaca za taj kredit. To nije točno mi smo bili samo prodavatelji. Nije bilo nikakvog pogodovanja Nove Ljubljanske banke. Znam da je Milanović tada pregovarao s nekoliko banaka, posjetio je i HPB i Zagrebačku banku tražeći što bržu realizaciju kredita. Tada nitko od nas nije ni znao da je LHB tvrtka-kćer Nove Ljubljanske banke', rekao nam je Granić, inače glavni urednik dubrovačkog Portala Oko.

Krajem siječnja 2013., Granić je na svom portalu objavio članak 'Neš ti vijesti: Ja sam Kreši Milanoviću prodao zemljište u Dubrovniku'. U njemu je napisao kako su mediji, tada su Slovenske novice tvrdile da je Krešimir Milanović dobio povlašteni kredit, iskonstruirali čitavu priču želeći u sve uplesti premijera Milanovića.

I danas tvrdi kako je sve čisto. 'Nema tu nikakve afere niti pogodovanja. Krešo je dobio najobičniji kredit kakav su tada dobivali i ostali. Projekt je na kraju propao, kao i mnogi započeti nekretninski poduhvati. Krešo je žrtva sustava! Sve su otegnulo zbog sporosti gradske birokracije i neusklađenih prostornih planova. Problem je pristupna cesta gradilištu za koju ne znam kako će riješiti ni budući vlasnik. Krešo ništa krivo tu nije učinio', ističe Granić dodajući da su na projektu koji nisu ni započeli Milanović i partneri izgubili više od milijun eura.

Iako o premijerovom bratu govori kao o nekome koga dobro poznaje, na izravan upit je li mu prijatelj kaže da s njim nije blizak, već da se vide tu i tamo.

'Krešo je povezan s Dubrovnikom preko bivše supruge. Radi se o najprosječnijem čovjeku. Nije nimalo bahat. Njegova jedina krivica je to što ima brata premijera. Zbog toga se sve napuhuje. I sve što mediji pišu više govori o njima samima nego o Kreši', kaže Granić.

Osim što će ostati bez zemljišta na kojem je trebao niknuti stambeni kompleks, Krešimiru Milanoviću prijeti opasnost da mu Nova Ljubljanska banka sjedne i na ostalu imovinu i druge privatne račune. Naime za kredit je jamčio i osobnom mjenicom što je u svom članku za Portal Oko otkrio Granić. Nije poznato je li riječ o bjanco mjenici ili mjenici s točno utvrđenim iznosom obaveza.

Kao jamci za kredit vodili su se i njegovi roditelji Stipe i Đurđica Milanović koji su založili svoj stan. Međutim najmlađi Milanović za Jutarnji list u siječnju 2013. rekao je da roditeljski stan više nije pod hipotekom. Kako je to točno uspio ispregovarati, nije objasnio jer se banke u praksi ne odriču tako lako kolaterala, osobito u uvjetima pada cijena nekretnina.

Čime se Krešimir Milanović trenutačno bavi, odnosno otkud će isplatiti banku ako mu sjedne na račune, nije poznato. Pokušali smo ga osobno kontaktirati, ali je ostao gluh na naše pozive i SMS poruke. Ni Granić nam nije znao reći što radi.

U studenom prošle godine kada se pisalo da Milanović radi kao lobist u dobivanju poslova od državnih institucija i poduzeća on je to opovrgao. 'Živim od 4.000 kuna mjesečno, a ljudi misle da imam milijune', rekao je tada premijerov brat. Naveo je i da radi za tvrtku Yacht Croatia, i to na organizaciji čartera vezano uz festivale i slične događaje.

Preko portala Poslovna Hrvatska vidljivo je da je Milanović lani osnovao tvrtku TYC s Tiborom Skalom i Sandijem Kuplenom, dvojcem koji sudjeluje u organizaciji Ultra Festivala u Splitu, registriranu za iznajmljivanje i leasing jahti. Zasad TYC nije objavio financijsko izvješće za 2014., tako da nije poznato kako je tvrtka poslovala.