jadranska i jonska regija

EUSAIR osniva Vijeće mladih: Nove generacije kreirat će politike

13.05.2024 u 14:56

Bionic
Reading

Strategija EU-a za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), politički okvir u sklopu kojeg surađuje deset zemalja, osnovat će tijelo "Vijeće mladih" putem kojeg bi "nove generacije" sudjelovale u kreiranju politika vezanih za more, okoliš, turizam, promet i socijalu.

EUSAIR je na svojoj internetskoj stranici objavio natječaj za sudjelovanje u Vijeću na koji se mogu prijaviti osobe u dobi od 18 do 29 godina. Natječaj je otvoren do 27. svibnja.

Zemlje članice su Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, San Marino, BiH, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija. Te zemlje se nalaze na obalama Jadranskog i Jonskog mora, ili u njihovom zaleđu, te surađuju u pet područja: "Plavi rast" (vezan za more), "Povezivanje regije" (gradnja cesta, plinovoda i puteva), "Kvaliteta okoliša", "Održivi turizam" i "Socijalna pitanja".

Okvir za suradnju EUSAIR uspostavljen je 2014. godine, a Europska komisija u njemu ima savjetničku ulogu. Putem njega nastoji osigurati stabilnost na granicama Europske unije, a zajedničkim projektima pripremiti zemlje kandidate za članstvo u EU.

EUSAIR želi uključiti mlade kako bi "čuo njihova mišljenja i ideje te ih uvrstio u buduće politike" koje bi bolje odgovarale potrebama i željama novih generacija.

Vijeće mladih EUSAIR-a bit će tijelo u kojem bi bile po dvije osobe iz svake zemlje.

"Pazit ćemo i na ravnopravnost spolova, a željeli bismo imati mlade ljude i iz ruralnih područja", rečeno je Hini iz EUSAIR-a.

Predviđeno je da mladi budu jednu godinu u Vijeću, ali mogu još dva puta produživati mandat u sklopu formule 1+1+1. Unutar Vijeća sastajali bi se fizički jednom godišnje, a tri do četiri puta virtualno.

"Možda koji put više i fizički, ali to će ovisiti o financiranju", napominju u EUSAIR-u.

Prvi sastanak predviđen je za rujan ili listopad na kojem bi se mladi upoznali s EUSAIR-a, a onda bi im se dodijelilo područje rada.

Zadatak Vijeća mladih bit će davanje mišljenja upravljačkim tijelima EUSAIR-a, odnosno iznošenje pogleda mlade generacije po pitanjima i pristupima rješavanju problema u jadransko-jonskoj regiji. Članovi Vijeća će, nadalje, promovirati EUSAIR u svojim zemljama. Trebali bi i definirati načine suradnje s drugim jadransko-jonskim inicijativama i organizacijama mladih.

Hrvatska trenutno završava jednogodišnje predsjedanje EUSAIR-om, a u srijedu će ga službeno preuzeti Grčka na ministarskom forumu u Šibeniku.