SABORSKA RASPRAVA

Plenković potvrdio da HEP ostaje u rukama države

17.05.2024 u 14:35

Bionic
Reading

Budući premijer Andrej Plenković u petak je potvrdno odgovorio na pitanje Sandre Benčić (Možemo) može li jamčiti da će HEP i ostale tvrtke od posebnog interesa države, koje su dio energetskog sustava, ostati u državnom vlasništvu do kraja mandata.

"Kao vrlo izgledni budući premijer, reći ću 'da'“, rekao je Plenković odgovarajući na jednu od 83 replike, koliko ih je prijavljeno nakon što je Hrvatskom saboru predstavio svoju novu, treću vladu i njen program do 2028. godine.

Naglasio je kako je iskustvo za nedavne energetske krize pokazalo kako bi Vlada, da nije imala HEP u vlasništvu države, bila limitirana u upravljanju tom krizom bez presedana. Kroz energetsku krizu smo prošli kao da je nema, nikome se nije povećao račun za struju, za plin, kazao je.

Benčić je, naime, rekla da su predstavnici DP-a, s kojim je HDZ formirao vlast, ostavili otvorenu mogućnost privatizacije HEP-a.

Plenković je, odgovarajući na replike, najavio nastavak izgradnje niza projekata, među njima i auto-ceste do Dubrovnika.

Kad je riječ o gradnji punog profila te autoceste, sredstva su osigurana, natječaj za dionicu Slano-Doli je već raspisan, odgovorio je Mati Frankoviću (HDZ) i najavio da će Vlada pomoći u izgradnji nove sportske dvorane u Dubrovniku.