MUDROST S ISTOKA

Kineska medicina uzroke bolesti traži u poremećenoj emocionalnoj ravnoteži

08.12.2022 u 19:13

Bionic
Reading

Suvremena medicina sve se više oslanja na sveobuhvatni pristup liječenju nekih bolesti i stanja s ciljem postizanja što veće učinkovitosti tretmana, uzimajući tisućljetne istočnjačke mudrosti kao temelj integriranih metoda liječenja.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, emocije i fizičko zdravlje čvrsto su povezani. Svaka emocija povezana je s nekim tjelesnim organom i fizičkom funkcijom a bolesti su posljedica negativnih stavova i emocija – gubitak emocionalne ravnoteže odražava se kroz simptome određenih bolesti ili stanja.

Negativne emocije i raspoloženja, stoga, mogu opasno naštetiti našem zdravlju. Tradicionalna kineska medicina izdvaja pet negativnih emocija kao osobito štetne za naše tijelo.

Tuga pogađa pluća uzrokujući osjećaj težine, otežano disanje, umor i depresiju. Pretjerani oprez povezuje se uz bolesti slezene, prsa i ramena. Strah je emocija koja se povezuje s bolestima bubrega i želuca, jetre i srca. Intenzivan strah može čak dovesti do gubitka pamćenja, dezorijentacije, lupanja srca, vrtoglavice, drhtanja, znojenja i nesvjestice, dok se bijes i njegove različite inačice – razdražljivost, frustracija, zavist, ljutnja - pretvaraju u glavobolju, bol u vratu, vrtoglavicu te, posebno, bolesti jetre.

Emocije se upisuju u tjelesne stanice, a bolesti su dokaz da nešto s našim emocijama nije u redu – bolest je jedan od načina na koji naše tijelo izražava svoje unutarnje stanje.

Prema tradicionalnom kineskom vjerovanju, alergije ukazuju na duboke strahove, kao što je strah da nismo sposobni biti samodostatni, ili da ne znamo izazvati suosjećanje, podršku i pozornost drugih. Depresija je pak posljedica neravnoteže između želja i mogućnosti, onoga što jesmo i onoga što želimo biti, onoga što imamo i onoga što želimo imati. Artritis se pripisuje neprilagodljivosti i mentalnoj nefleksibilnosti, pretilost unutarnjoj praznini koju se pokušava kompenzirati kroz hranu, a nervoza je posljedica egocentričnosti, osjećaja nesigurnosti i nemogućnosti povezivanja sa svojim unutarnjim ja.

Negativne emocije radikalno narušavaju našu unutarnju ravnotežu manifestirajući se kroz fizičke bolesti. Točno je da emocije mogu izazvati ili pogoršati određena zdravstvena stanja, no isto tako, možemo ih koristiti i na takav način da pozitivno utječu na naše zdravlje. Da bi se to dogodilo, samo moramo znati prepoznati emocije koje uzrokuju neravnotežu u našem tijelu i preusmjeriti ih.