U ZAGREBAČKOM HNK-U

Otvorena izložba o Lei Deutsch, darovitoj djevojci koju su nacisti ubili na putu za Auschwitz

13.05.2024 u 15:26

Bionic
Reading

U Hrvatskom narodnom kazalištu u ponedjeljak je otvorena izložba "Između slave i zaborava: Lea Deutsch, čudo od djeteta i žrtva Holokausta", u spomen na mladu hrvatsku glumicu, pjevačicu i plesačicu koja je, nakon izgona iz kazališta, izgubila život u vlaku za Auschwitz 1943. godine.

"Lea Deutsch dugo je utkana u tkivo našeg kazališta, ali i našega grada. Nikad nećemo saznati kako bi se njena umjetnička karijera dalje razvijala, bi li postala velika operna, filmska ili dramska diva. No, njezina prerano završena priča treba nam biti opomena da se borimo za toleranciju i poštivanje ljudskih prava", rekla je na otvaranju izložbe intendantica zagrebačkog HNK Iva Hraste Sočo.

Lea Deutsch bila je hrvatska glumica židovskog podrijetla, rođena 1937.godine, koja je prvu ulogu odigrala sa samo pet godina kao Priska u predstavi "Graničari" Josipa Freudenreicha. Potom se istaknula u ulogama Točkice ("Tonček i Točkica", Erich Kästner), Luize ("Umišljeni bolesnik", Jean Baptiste Molière,) te Gite ("Čudnovate zgode šegrta Hlapića", Ivana Brlić Mažuranić), a kao odraslija djevojčica glumila je u komadima Williama Shakespearea ("Zimska priča") i Lava Nikolajeviča Tolstoja ("Moći tmine"). Uz glumu, nastupala je kao pjevačica i plesačica u scensko-glazbenim komadima.

Ubrzo nakon uspostave ustaškog režima 1941. godine, izbačena je iz škole te joj je zabranjen ulazak u kazalište. Dvije godine kasnije, ubijena je prilikom transporta u koncentracijski logor Auschwitz. Zajedno s njome, stradali su njezina majka i brat, dok je otac uspio preživjeti Holokaust skrivajući se u jednoj zagrebačkoj bolnici.

Iako je njezina karijera prekinuta u dobi od samo 14 godina, njezin doprinos hrvatskoj kazališnoj sceni ostaje neizbrisiv, napomenula je Hraste Sočo.

  • +7
Otvorena izložba 'Između slave i zaborava - Lea Deutsch, čudo od djeteta i žrtva holokausta' Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"Na nama je da spasimo od zaborava njezin bogati i raznovrsni repertoar koji je nastao u tako kratkom vremenskom periodu, a upravo ovom izložbom HNK Zagreb, kao institucija s bogatom poviješću, kroz Leinu priču nastavlja promicati vrijednosti umjetnosti, tolerancije i sjećanja", kazala je.

Povjesničarka i profesorica na Sveučilištu u Potsdamu Martina Bitunjac kazala je da je samo za Leu Deutsch napisana opereta "Čudo od djeteta" što dovoljno govori o njezinoj slavi. Glumu nije doživljavala kao obavezu, nego kao igranje kod kuće, kako je sama glumica izjavila u jednom davnom intervjuu.

"Lein život oblikovali su ekstremi. Prvo period velike slave, možda čak i prejake za jedno dijete, a onda progoni, deportacije i ubojstvo od strane ustaša, odnosno nacionalsocijalista. No, unatoč kratkom životu, iza nje je ostala impresivna umjetnička ostavština kao što su slike, novinski članci s njezinim zabavnim izjavama i kazališne kritike koje također prikazujemo u ovoj izložbi", rekla je Bitunjac.

Teatrolog i profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Boris Senker govorio je o prvoj ulozi Lee Deutsch, ulozi Priske u predstavi "Graničari"

Nakon Zagreba, Krakova, Berlina i Auschwitza, izložba o Lei Deutsch bit će prikazana i u drugim mjestima u Hrvatskoj i Njemačkoj.