Predivne boje

Evo što napraviti da se hortenzije rascvjetaju u najljepšim nijansama ikad

19.05.2024 u 12:50

Bionic
Reading

Stručnjakinje donose savjete uz koje će hortenzije gotovo do zadnjih dana sezone zadržati predivne cvjetove u jarkim bojama

Odavno se zna da je mijenjanjem pH vrijednosti tla moguće u potpunosti promijeniti boju hortenzijama, no manje je poznato to da uz određene trikove možete pojačati nijansu cvijeća da bi cvalo još ljepše.

Bez obzira na to koliko je bujan grm, čak će i onaj s najviše cvjetova izgledati manje lijepo ako je cvat u blijedim nijansama s primjesama smeđih tonova. Kako biste u potpunosti prevenirali pojavu izblijeđenih cvjetova, poslužite se trikovima vrtlara.

Izbjegavajte sadnju na izravnoj Sunčevoj svjetlosti

Do kraja cvatnje boja hortenzije prirodno će izblijedjeti, no ako je posađena na mjestu izloženom izravnoj Sunčevoj svjetlosti, to će se dogoditi znatno prije.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

'Previše izravne Sunčeve svjetlosti, osobito poslijepodne, uzrokovat će izbljeđivanje boje cvjetova brže nego inače. Posadite hortenziju na mjesto zaštićeno od vrućeg popodnevnog sunca, ali tamo gdje ipak prima hladno jutarnje sunce', kaže hortikulturistkinja Amy Enfield.

Redovito ih zalijevajte

Kao i s previše izravne Sunčeve svjetlosti, previše ili premalo vode može uzrokovati brže blijeđenje cvjetova.

'Treba ih temeljito i duboko zalijevati kad god je suh gornji centimetar tla. Pazite da ne zalijete biljku previše, jer to može ograničiti protok zraka oko korijena', napominje stručnjakinja.

Pažljivo gnojite hortenzije

Kada je riječ o gnojenju biljaka, ne vrijedi pravilo što više, to bolje. Dapače, određena gnojiva mogla bi u potpunosti promijeniti boju hortenzija, ali i uništiti blistavost njihovih nijansi.

'Previše dušika u tlu može rezultirati hortenzijama s manje šarenim cvjetovima. Ispitivanje tla reći će vam koliko (i kakva) gnojiva je potrebno staviti da bi cvjetovi bili onoliko veliki i sjajni koliko mogu biti', kaže hortikulturistkinja Melinda Myers.

Plavu boju pojačajte aluminijem

Tlo s nižom vrijednosti pH i višim sadržajem kiseline rezultira plavljim cvjetovima - ako test tla pokazuje pH iznad pet, dodajte aluminijev sulfat ili neku drugu kiselinu kako biste snizili pH i dobili svjetliju, izraženiju plavu boju.

'Kiselina aluminija je ono što utječe na plavu boju cvijeća. U alkalnom tlu nema ga toliko, pa pokušajte dodati aluminijev sulfat ili amonijev sulfat kako biste posvijetlili plave cvjetove', ističe Myers.

Za ljepše ružičaste cvjetove povisite pH

Ako u vrtu imate ružičasto-crvene hortenzije, računajte na to da će imati intenzivni ton povišenjem pH. Dakle treba im smanjenje sadržaja aluminija i kiseline u tlu, a to ćete postići dodavanjem drvenog pepela ili vapnenca.

'Dodatak dobro utabajte u zemlju, do dubine korijena, te u tom procesu koristite motku. No budite oprezni da ne biste oštetili korijen', zaključuje Myers.