OKO KUĆE I S AUTA

Najbrži i najlakši način za čišćenje snijega

04.01.2016 u 17:43

Bionic
Reading

Zimske radosti mnogi su jedva dočekali, a snijeg posebno veseli one najmlađe, ali oni ne moraju očistiti prilaze oko kuće ili zatrpani automobil

Prije svega, malo kretanja nakon bogate blagdanske trpeze svakome će dobro doći, baš kao i boravak na zraku, pa na čišćenje snijega nemojte gledati negativno. Ukoliko živite u stambenoj zgradi, pratite raspored čišćenja, ali i pomognite ukoliko znate da je na redu starija osoba. Tako ćete 2016. započeti na još jedan lijep način, znajući da pomažete ljudima oko sebe i činite dobro.

Sustav poluge koji čuva kičmu

Spustite se niže kada gurate lopatu pod snijeg jer ćete je punu lakše okrenuti na lijevu ili desnu stranu. Leđa tada držite ravno kako biste se zaštitili od ozljeda, a težinu prebacite na mišiće iznad koljena jer su oni dovoljno snažni i mogu podići težinu dvostruko veću od vaše. Na taj način postižete sustav poluge.

Drugi način, koji preporučuje The American Academy of Orthopedic Surgeons, jest da snijeg ravnom lopatom radije gurate nego podižete, a to je sigurno bolje za osobe koje imaju problema s kralježnicom.

Čisti prilazni putovi sprečavaju ozljede

Dolaskom snijega češći su padovi i lomovi pa neka i to bude jako dobar razlog da sve bude čisto oko vašeg doma. Nakon čišćenja sve pospite krupnom solju. Nekada su se koristili i piljevina i pepeo, a može vam pomoći i sitni šljunak koji gradske službe često kombiniraju sa solju. Kako biste bili što sigurniji na nogama, posebno ako se tlo počne lediti, birajte pravu zimsku obuću koja nema gladak potplat i bolje prianja, ali ni nemojte žuriti jer nezgodni padovi često rezultiraju lomovima, ali i potresom mozga.



Čišćenje automobila

Dok još pada snijeg, ukoliko možete, parkirajte auto tako da bude okrenut istoku. Budući da meteorolozi najavljuju zatopljenje, tako parkiran automobil najbolje će uhvatiti sve sunčano vrijeme pa će se snijeg pomalo topiti ili će ga biti lakše očistiti.

Naravno, morate se oboružati metlicama i grebalicama, kojih sada ima i s praktičnom rukavicom da se ne smrzavate dok čistite. Za to vrijeme upalite automobil kako bi se zagrijavao, a i to pomaže lakšem čišćenju snijega. I ono najvažnije, ne žurite, nemojte biti nervozni i uživajte u snježnoj čaroliji jer već od srijede počinje toplije vrijeme pa će i snijega brzo nestati.