GLAVNI KRIVAC

Zbog ovog ste uvijek negativni

04.04.2014 u 13:27

Bionic
Reading

Jeste li osoba kojoj je čaša polupuna ili poluprazna? Ne brinite, u koju god kategoriju spadate, to nije vaša krivnja. Jednostavno ste takvi po prirodi, odnosno tako je programiran vaš mozak

Naime, ukoliko neku osobu koja je po prirodi negativna instruirate da bude sretna, može postati samo još više nervozna. Ne možete jednostavno nekome reći da bude pozitivan, kažu znanstvenici.

Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan otkrili su kako je sposobnost za pozitivno razmišljanje zapisana u mozgu.


‘Prvi put smo pronašli moždani marker koji čini razliku između negativnog i pozitivnog razmišljanja’, rekao je Jason Moser, glavni istraživač sa SveučilištaMichigan, koji je ispitivao 71 ženu. Naime, ispitanicama su pokazivali slike i tražili od njih da ih opišu pozitivno, a oni su pritom pratili moždane aktivnosti.

Tako su im recimo pokazali sliku na kojoj muškarac drži nož ispod vrata druge žene, a potencijalni ishod bi mogao biti da se žena oslobodila i pobjegla.

Znanstvenici su pokušali utvrditi jesu li ispitanice imale pozitivno razmišljanje ili su osjećale brigu i druge negativne osjećaje. Otkrili su kako su kod onih koji su bili pozitivni zabilježene manje moždane aktivnosti, dok je mozak onih koji su bili zabrinuti bio znatno aktivniji.

‘Ustanovljen je i jedan paradoks. Naime, kada su ispitanicama rekli da se malo smanje negativne emocije aktivnost se pojačala’, rekao je Moser, dodajući kako zbog ovoga ljudima koji su negativni nije lako stvari gledati pozitivno.