ŠPANJOLCI KAO PRVI

Piratski nogomet je gotov; tko će gledati nelegalne 'streamove' bit će kažnjen

08.03.2024 u 12:48

Bionic
Reading

Odzvonilo je nelegalnom gledanju nogometnih utakmica, zasad u Španjolskoj, ali vjeruje se da će se to dogoditi i u drugim europskim državama

Presuda Trgovačkog suda u Barceloni dozvolila je poduzimanje pravnih radnji izravno protiv korisnika koji gledaju utakmice putem 'streamova'.

To znači da se neće kažnjavati samo one koji su postavljali nelegalne stremove nego i same korisnike, krajnje potrošače. Operateri Vodafone, Orange, MásMovil, Digi i Telefónica su sada obavezni obavijestiti La Ligu o tome tko se spaja na piratske poslužitelje: IP adresu dodijeljenu korisniku, ime i prezime vlasnika koji je ugovorio uslugu pristupa internetu, poštansku adresu instalacije linije te obračunski i identifikacijski dokument (DNI, NIE).

Nakon toga La Liga će korisnicima početi slati opomene, a ako ne naučite lekciju, i kazne.

'Razgovaramo s Googleom i drugim platformama kako bismo mogli locirati vlasnike tih mobitela. Ako se to može primjerice za zločine kao što je dječja pornografija ili za intelektualno vlasništvo, što je krađa, onda se može i za ovo', poručio je predsjednik La Lige Javier Tebas.

Španjolska je tako dobila zeleno svjetlo u borbi protiv nogometnog piratstva, a pitanje je vremena kada se to biti i u ostalim dijelovima Europe. Naravno, dio EU je i Hrvatska gdje taj problem također postoji i nositelji TV prava s time su upoznati. Čekaju se sljedeći koraci...

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport