novo otkriće copernicusa

Ako se temperaturna anomalija ne stabilizira do kolovoza, bit ćemo na dosad neistraženom teritoriju

19.05.2024 u 09:52

Bionic
Reading

Zemlja bilježi rekordne mjesečne globalne temperature od lipnja 2023., ali neki znanstvenici misle da bi taj niz uskoro mogao prekinuti

Ožujak je bio deseti mjesec zaredom s rekordno visokim globalnim temperaturama. Služba Europske unije za klimatske promjene Copernicus nedavno je u svojoj procjeni iz travnja objavila da se niz produžio na 11 mjeseci. Izvijestio je da je prosječna temperatura zraka bila 15,03 stupnjeva Celzijusa, oko 0,67 stupnjeva Celzija više od klimatskog prosjeka za travanj 1991-2020, piše YahooNews.

Ipak, postoji nada da bi niz obaranja rekorda uskoro mogao biti prekinut. "Ako 2024. nastavi slijediti svoju očekivanu putanju, globalne temperature će pasti izvan rekordnog područja u sljedećih mjesec ili dva", rekao je klimatolog Zeke Hausfather, prema Washington Postu.

Hoće li se prekinuti zabrinjavajući niz?

Granice za koje su posljednjih nekoliko mjeseci postavile rekordne temperature na globalnoj razini su se smanjile. Razlika u rujnu 2023. od oko 0,5 stupnjeva Celzija u odnosu na prethodni rekordni prosjek za rujan bila je najveća ikad viđena, a razlika u listopadu bila je gotovo jednako značajna.

U posljednje vrijeme, ožujak 2024. premašio je prethodni rekord iz ožujka 2016. za desetinku Celzijevog stupnja, po Koperniku. Služba izvještava da je ovaj travanj bio oko 0,14 stupnjeva Celzijusa viši od prethodnog rekorda iz travnja postavljenog 2016. godine.

Očekivane ovogodišnje promjene u Tihom oceanu mogle bi pomoći u prekidu niza obaranja rekorda planeta.

Nekada snažan sustav El Niño 2023.-24. slabi, prema Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu. El Niño je promjena klimatskog obrasca koja rezultira skupljanjem tople vode duž i blizu ekvatora u središnjem i istočnom Pacifiku. Mijenja vremenske prilike diljem svijeta, a njegovi učinci mogu uključivati poplave duž južnoameričke obale u regijama Ekvadora i Perua, kao i sušne uvjete u južnoj Africi.

La Niña će ohladiti planet?

Tihi bi ocean uskoro trebao prijeći u La Niñu, kada se hladna voda okupi u istočnom Pacifiku. Računalni modeli predviđaju relativno brz prijelaz na obrazac La Niñe kasnije ovog ljeta ili tijekom jeseni. La Niña općenito ima veći učinak hlađenja na naš planet.

"Ako se anomalija ne stabilizira do kolovoza - što je razumno očekivanje temeljeno na prethodnim El Niño događajima - tada će svijet biti na neistraženom teritoriju. To bi moglo značiti da planet koji se zagrijava već iz temelja mijenja način na koji klimatski sustav funkcionira, mnogo ranije nego što su znanstvenici predvidjeli", napisao je nedavno dr. Gavin Schmidt iz NASA-e u znanstvenom časopisu Nature.

Što vi možete učiniti da pomognete preokrenuti trend globalne temperature?

Svi imamo utjecaj na ovaj planet i zajednički možemo utjecati na to da mjesečni nizovi rekordnih globalnih temperatura budu stvar prošlosti. Promjena načina na koji se krećemo, rješavanje starih stvari, i razumno korištenje struje, plina i vode mogu imati pozitivan utjecaj na našu Zemlju.