raketni udar

Kiša bombi raznijela važne mete na Krimu, slike otkrivaju ogroman gubitak za Ruse

17.05.2024 u 13:28

Bionic
Reading

Raketni napad ukrajinske vojske u utorak navečer na zračnu bazu Belbek, nedaleko od Sevastopolja na Krimu pod ruskom okupacijom, uništio je najmanje četiri ruska borbena zrakoplova na pisti

Bio je to jedan od najvećih jednodnevnih gubitaka zrakoplova ruske vojske u 27-mjesečnom ratu protiv Ukrajine. Jedini veći gubitak možda se dogodio u svibnju 2023., kada je ukrajinska raketna baterija zemlja-zrak Patriot oborila najmanje četiri, a možda i pet ruskih lovaca i helikoptera iznad južne Rusije.

Belbek se nalazi 240 kilometara južno od linije bojišnice u južnoj Ukrajini i matična je zračna luka za lovce ruskog zrakoplovstva Suhoj Su-27 ili Suhoj Su-30, kao i presretače ruske mornarice Mikojan MiG-31 i, čini se, mornaričke lovce Mikojan MiG-29K, piše Forbes.

MiG-ovi 31 su jedni od najopasnijih ratnih zrakoplova koje Rusija posjeduje i koristi u agresiji na Ukrajinu. Ispaljuju radarski vođene projektile R-27 na udaljenosti većoj od 320 kilometara te su oborili nekoliko ukrajinskih ratnih zrakoplova - i odvratili mnoge druge od aktivnosti.

Zračna luka Belbek zaštićena je raketnom baterijom zemlja-zrak dugog dometa S-400. Međutim očito je da S-400 promašuje onoliko dolaznog ukrajinskog streljiva koliko ga i presretne, smatraju novinari Forbesa.

U utorak navečer ukrajinska vojska ispalila je rakete M39A1 Army Tactical Missile Systems (ATACMS) dometa 300 kilometara iz lansera na gusjenicama, koje je dobila kao donaciju Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke i Italije, ili lansera na kotačima iz Sjedinjenih Američkih Država.

Ukrajinski udar na zračnu luku Belbek Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

M39A1 je inačica M39 ATACMS te leti više od 160 kilometara. Prva serija precizno navođenih ATACMS-ova, koje su Sjedinjene Države isporučile Ukrajini prošle jeseni, uključivala je samo M39. Druga serija od više od 100 raketa, koja je isporučena u travnju, uključivala je barem nekoliko M39A1.

M39 raspršuje gotovo tisuću bombica veličine granate, a M39A1 žrtvuje veličinu bojeve glave za veći raketni motor i raspršuje samo 300 bombica.

Prema popularnom ruskom vojnom blogeru, Ukrajinci su u utorak ispalili 10 dvotonskih ATACMS-ova na Belbek, koji se nalazi izvan dometa M39, ali unutar dometa M39A1. To znači da je čak 3000 bombi gađalo bazu.

Šteta je bila velika. Uništeni su radar i dva lansera iz baterije S-400. Skladište goriva gorjelo je tijekom noći. I dok je bloger tvrdio da su MiG-31 i tri Su-27 oštećeni, satelitske slike Maxara koje imamo u fotogaleriji ispričale su dramatično drugačiju priču.

Slike su otkrile da su dva MiG-a 31, Su-27 ili sličan Su-30 i ono što se čini kao MiG-29K izgorjela do temelja u svojim krovnim oblogama. Bilo je to prvi put da su Rusi izgubili MiG-31 ili MiG-29K u borbi u širem ratu s Ukrajinom.

Kako je razmjer štete postao jasan, ruski su komentatori pobjesnjeli. 'Zašto nisu podignute zaštitne strukture', upitao je jedan bloger. 'Zašto, 27 mjeseci nakon početka rada sustava protuzračne obrane [u okupiranoj Ukrajini], naši sustavi protuzračne obrane još uvijek stoje na otvorenom prostoru?'

'Od prošle jeseni upozoravamo da će oružane snage Ukrajine koncentrirati sve svoje snage na napade na Krim', uzbudio se bloger. Mišljenja je da su se ruski zapovjednici 'neoprezno odnosili prema ovoj prijetnji'.