pobuna u sdp-u

'Ne želim biti rušilački faktor, ali Grbin nas je izdao. To nije prvi put'

13.05.2024 u 18:53

Bionic
Reading

U redovima SDP-a sve je više nezadovoljnika, a kolaju i neslužbene priče da je na predsjedništvu 10. svibnja izbila rasprava o tome tko će u Sabor umjesto Freda Matića

Bilo je negodovanja na opciju glavnog tajnika Marka Krička, a sada se oglasio i lokalni ogranak stranke, piše N1.

“Jasno da smo razgovarali kada me tu subotu nazvao predsjednik Peđa Grbin i kada mi je rekao da će mi dati mjesto koje nije ulazno. Rekao sam da nema problema, ali da li će se nakon toga gledati preferencijalni glasovi? On je rekao da hoće, da će se apsolutno gledati jer to je u duhu demokracije. Nisam ga želio ucjenjivati kao što su to radili neki drugi kandidati”, rekao je Samir Haj Barakat.

Radi se o IV. izbornoj jedinici. Barakat navodi kako osobno nije tražio nijednu poziciju, no dodaje i da ne razumije kako je moguće da u Sabor potencijalno ulaze kandidati koji su dobili manje glasova birača, spram njegovih 3700.

“Ne želim biti rušilački faktor, razlog mog izlaska i objave na Facebooku je realnost što ja živim na ovom području i slušam, ne samo svoje revoltirane političke kolege, koji su tu večer počeli zvati i izlaziti iz stranke jer smatraju da ju je predsjednik izdao. I nije to prvi put, izdao nas je nekoliko puta. To što SDP ima problem, mi ćemo to rješavati na našim, idemo reći, političkim strukturama na Glavnom Odboru”, dodao je Barakat i zaključio da ipak vjeruje u oporavak stranke.

Ivan Račan priznao je poraz na parlamentarnim izborima, no mišljenja je da je izbor zastupnika na predsjedniku. Očekuje dobre rezultate na predstojećim EU izborima.

“Bilo bi dobro osvojiti četiri mandata kao prije četiri godine. Ali, vidjet ćemo, politička scena je nešto fragmentiranija nego 2020. Također, zamjene u Saboru su isključivo ovlast predsjednika stranke i on će predložiti zastupnike. Uvijek ima internih razgovora, ali nemam tu ništa više za reći”, kazao je Račan.

Partneri iz Rijeka pravde su i dalje optimistični, unatoč krizi u SDP-u.

“Imala sam s novim zastupnicima prilike surađivati i tijekom kampanje, dali su mi nadu i nekakvu vjeru pa opravdano očekujem da će biti ustrajniji u saborskim obavezama, da će biti više prisutni i da će biti glasno, prodorno i moćno zvono u eteru, koje će puhati HDZ-ovim korupcijskim aferama za vratom”, izjavila je Dalija Orešković.