HITNA ISPORUKA

Pogledajte što sve mogu njemački radari koje svi žele

18.05.2024 u 18:53

Bionic
Reading

Njemačka tvrtka Hensoldt isporučit će Ukrajini dodatnih šest radara za nadzor zraka tipa TRML-4D. Riječ je o najnovijoj inačici radara s aktivnim elektronički upravljanim antenskim nizom (AESA), a tportal donosi više o tim sustavima motrenja koji bi trebali ojačati ukrajinsku protuzračnu obranu, osobito tijekom učestalih ruskih raketnih udara i napada bespilotnih letjelica

Vijest o najnovijoj donaciji njemačke vlade objavio je ovih dana izvršni direktor Hensoldta Oliver Dörre koji je naglasio da su njihovi radari TRML-4D hitno potrebni ukrajinskoj protuzračnoj obrani. ''Ponosni smo što možemo isporučiti zatražene sustave već ove godine. Povratne informacije naših korisnika potvrđuju koliko je brza dostupnost radara važna za zaštitu njihovih građana'', dodao je Dörre u objavi.

Hensoldt je precizirao da će ukupno šest radara biti isporučeni Oružanim snagama Ukrajine tijekom ove godine u sklopu ugovora vrijednog 100 milijuna eura. Ova narudžba slijedi nakon što je Hensoldt tijekom 2022. isporučio četiri radara TRML-4D za ukrajinske raketne obrambene sustave srednjeg dometa (SLM) tipa IRIS-T te još njih četiri za sustav protuzračne obrane u lipnju prošle godine. Iste godine Ukrajina je dobila dodatnih osam samostalnih radara TRML-4D, neovisno o sustavu IRIS-T.

Njemački proizvođač navodi kako ni najnovijih šest radara nisu namijenjeni za sustav IRIS-T te da se narudžba sastoji od kompleta rezervnih dijelova, obuke operatera i ostalih pratećih usluga.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Prince of Tech

Radarski sustav TRML-4D premijerno je predstavljen na međunarodnoj izložbi obrambene tehnike i opreme Eurosatory u Parizu 2018. godine, a prvi primjerci isporučeni su kupcima dvije godine kasnije. Radi se o mobilnom višenamjenskom C-pojasnom radaru srednjeg dometa koji koristi najnoviju digitalnu radarsku tehnologiju i omogućuje otkrivanje, praćenje i identifikaciju različitih vrsta zračnih ciljeva.

Praćenje 1500 ciljeva odjednom

Prema navodima Hensoldta, TRML-4D je sposoban djelovati samostalno, otkrivajući zračne ciljeve u interesu protuzračnz obrane ili kao dio sustava protuzračne obrane, uključujući njemački IRIS-T koji se otprije nalazi u sastavu ukrajinske vojske. U Hensoldtu ističu da je TRML-4D sposoban detektirati krstareće projektile, kao i avione te helikoptere koji manevriraju ili lete na malim visinama, s time da radar omogućuje brzo otkrivanje i praćenje čak 1500 ciljeva odjednom u instrumentiranom radijusu do 250 kilometara i visine od 30 kilometara.

  • +4
Radari TRML koje Nijemci šalju Ukrajini Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hensoldt

Radar može pratiti mete borbenog tipa s radarskim presjekom od 0,01 četvornog metra na udaljenostima do 120 kilometara, dok se nadzvučne rakete mogu otkriti na dometima većim od 60 kilometara. Uz to, TRML-4 može automatski pokrenuti protumjere i omogućiti integraciju lokalnog razvijenih rješenja i operativni paket radara.

Radarska jedinica najnovije inačice uključuje potpuno redizajniranu AESA antenu s poluprovodničkim elementima od čvrstog galij-nitrida (GaN) koji imaju sposobnost provoditi veće električne struje i izdržati više temperature od tradicionalnih silicijskih poluvodiča, što ih čini idealnim za upotrebu u primjerice punjačima za mobitele visokih performansi. AESA antena je u najnovijoj inačici montirana na neuvlačivu kontinuirano rotirajuću bazu, a kako sustav više ne uključuje integirrano sklonište operatera, pridodan joj je poseban modul.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Hensold

Pogodan za sve kamione sa standardnim priključkom

TRML-4D kombinira digitalno oblikovanje snopa s pulsnim Dopplerovim radarom za otkrivanje ciljeva u zraku koje je teško locirati, poput lebdećih helikoptera ili niskoletećih krstarećih projektila. Sustav ima povećane performanse u odnosu na svoje prethodnike s uvlačivom antenom tipa TRML-2D i TRML-3D te podržava identifikaciju Mode 5 i Mode S, odnosno sustava za identifikaciju prijateljskih sustava i neprijateljskih prijetnji koje koriste američka vojska i članice NATO saveza.

Treba reći kako radarska jedinica uključuje ugrađeni generator struje i može se prenositi na bilo kojem kamionu koji ima standardne ISO priključke za kontejere visine do 6,1 metra.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Hensoldt

Inače, radari TRML-4D su pravi prodajni hit pa je tako Egipat naručio čak 23 primjerka za potrebe svoje protuzračne obrane unutar sustava IRIS-T, dok Hensoldtove 4D radare očekuju i Estonija, Njemačka, Latvija te Slovenija, a koje će ih također integrirati uz već postojeće protuzračne sustave IRIS-T. Ranije pak inačice 2D i 3D, koje je Hensoldt razvio u suradnji s Telefunkenom, koriste vojske Njemačke, Litve, Malezije, Nizozemske, Norveške, Omana i Tajlanda.

Osim radara visokih performansi TRML-4D, portfelj Hensoldta uključuje radar kratkog dometa SPEXER, pasivni radar Twinvis te broje radare za osiguravanje civilnog brodskog i zračnog prometa. Hensoldt također isporučuje radare za fregate i korvete njemačke ratne mornarice koje se koriste za nadzor zračnog prostora i kontrolu prilaza zračnim bazama.