pripreme za najgore

Putinov munjeviti napad budi Europu, cijena dopuštanja invazije na Ukrajinu postaje previsoka

16.05.2024 u 23:13

Bionic
Reading

Frida Ghitis, bivša producentica i dopisnica CNN-a, kolumnistica je svjetskih pitanja. Tjedni je suradnik mišljenja CNN-a, kolumnist Washington Posta i viši kolumnist World Politics Reviewa. Stavovi izraženi u ovom komentaru su njezini

Bila je to pažljivo koreografirana demonstracija sile u Pekingu u četvrtak kada je ruski predsjednik Vladimir Putin stigao na još jedan sastanak sa svojim kineskim kolegom Xi Jinpingom. Sve je bilo puno osmjeha, piše Ghitis u analizi za CNN.

U međuvremenu, u Europi je atmosfera teško mogla biti manje vesela. U srijedu je slovački premijer Robert Fico upucan više puta i teško ranjen u pokušaju atentata. Fico je navodno sada izvan životne opasnosti, a mnogi detalji o pucnjavi još nisu jasni. Ali dramatičan događaj dodatno je pojačao naslućujući osjećaj krize u cijeloj regiji; osjećaj da je, koliko god situacija bila napeta, vrijeme da se hitno pripremite, jer bi moglo biti puno gore.

U 10 dana otkako je Putin položio prisegu za još jedan mandat - njegov peti kao predsjednika Rusije - njegove su snage pokrenule iznenadni napad na sjeveroistočnu Ukrajinu, približavajući se drugom najvećem gradu u zemlji, Harkovu, i zauzevši nekoliko ukrajinskih sela.

Ruski munjeviti napad, prema ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, koji je otkazao sva svoja putovanja u inozemstvo, ima za cilj prisiliti Ukrajinu da pojača svoju obranu.

Iznimno opasan trenutak

Taktički, pritisak Moskve ojačao je njen terenski položaj uoči dolaska obećanog američkog oružja u Ukrajinu. Politički, dolazi nekoliko mjeseci prije mogućeg povratka na vlast bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je nagovijestio da neće nastaviti s podrškom predsjednika Joea Bidena Kijevu.

Odjekujući uzbunu među podupirateljima Ukrajine, britanski ministar vanjskih poslova David Cameron nazvao je to "iznimno opasnim trenutkom". Rusija je, rekao je, zapravo "ponovno izvršila invaziju".

Dodatno, Europljani su gledali kako Putinovi saveznici u Gruziji, bivšoj sovjetskoj republici, ignoriraju masivne ulične prosvjede i odobravaju zakon o takozvanim "stranim agentima", koji je gotovo kopija onoga koji je Kremlj koristio za slamanje demokracije. Bila je to pobjeda za Moskvu, a poraz za veliku većinu Gruzijaca koji žarko žele da se njihova zemlja pridruži demokratskoj Europskoj uniji.

Osigurati pobjede bez odlaska u rat je jeftinije. To je razlog zašto se Moskva miješa u Moldaviju, još jednu bivšu sovjetsku republiku koja se nada pridružiti Europskoj uniji, i zašto postoji sve više dokaza o tekućim ruskim kampanjama uplitanja u mnoge izbore koji se održavaju u Europi i drugdje, ubacujući dezinformacije i potičući političke napetosti.

Zanimljivo je da je slovačko ministarstvo vanjskih poslova optužilo Rusiju za miješanje u slovačke izbore koji su doveli Fica - Putinovog obožavatelja - na vlast. (Moskva je odbacila optužbe.)

Obraćajući se medijima ispred bolnice u kojoj se liječi Fico u srijedu, ministar unutarnjih poslova zemlje upozorio je da Slovačka stoji "na rubu građanskog rata" zbog političkih napetosti. Ministar je također opisao napad kao politički motiviran, rekavši da je osumnjičenik policijskim službenicima rekao da se ne slaže s Ficovom politikom.

Robert Fico dovezen u bolnicu Izvor: Profimedia / Autor: AFP

Ono što je počelo kao ruska invazija na Ukrajinu prije više od dvije godine pretvorilo se u epohalni izazov za Europu. S napredovanjem Rusije u Ukrajini, cijela se ova regija budi pred činjenicom da je ovaj sukob nešto više od opstanka bivše sovjetske republike. Svaki dan, surova stvarnost da će ono što je počelo u Ukrajini promijeniti Europu u godinama koje dolaze postaje sve neizbježnija.

Ranije ovog tjedna u Moskvi, Putin je pokrenuo još jedan iznenađujući potez, smijenivši dugogodišnjeg ministra obrane Sergeja Šojgua. Zamijenio ga je Andrejem Belousovim, bivšim vladinim dužnosnikom koji je ekonomist i dobro upućen u "pitanja vojno-industrijskog kompleksa", sugerirajući da je transformacija Rusije u punopravno ratno gospodarstvo sada plan.

Sada i Europa ubrzava vlastite pripreme, ne samo da podrži Ukrajinu, već i da se obrani

Nije bilo tako davno kada se činilo da Ukrajina ima prednost, gurajući Rusiju s teritorija koje je napala. Sada se sve to promijenilo.

Nije bilo tako davno kada se činilo da Ukrajina ima prednost, gurajući Rusiju s teritorija koje je napala. Sada se sve to promijenilo. Kad su krajnje desničarski republikanci u Zastupničkom domu američkog Kongresa na dugih šest mjeseci odgodili paket vojne pomoći, Rusija je preokrenula situaciju.

Pomoć je odobrena prošlog mjeseca, ali je bilo prekasno. Trebat će neko vrijeme dok pomoć ne stigne, a čak i tada će se nastaviti neravnoteža u vojnim zalihama.

Ruska militarizirana ekonomija, pod sustavom koji ne trpi pritužbe, s Putinom pod potpunom kontrolom, ne prima samo oružje od Irana i Sjeverne Koreje i, prema SAD-u, ključnu pomoć od Kine - što ona poriče, smiješno tvrdeći da je neutralna. Rusija također proizvodi tri puta isto toliko topničkih granata koliko i podupiratelji Ukrajine.

Europa se priprema na najgore

Uz napredovanje ruskih snaga i uz Putinovo predstavljanje sukoba kao sukob protiv Zapada, Europa je pokrenula opsežne napore da se pripremi za najgore. Kad se povjesničari u ovom trenutku osvrnu, neće moći tvrditi da je Europa ignorirala prijetnju, čak i ako su duga desetljeća nakon Hladnog rata, kao što sada znamo, bila obilježena pretjeranim optimizmom o trajnoj moći mira i demokracije .

Norveška, koja dijeli ključnu granicu s Rusijom na Arktiku, članica je NATO-a, ali ne i EU-a. Upravo je najavila golemi 12-godišnji plan vojnog širenja. Do 2036. proračun za obranu će se udvostručiti, a vojska će imati trostruko veći broj brigada.

U Londonu je britanski premijer Rishi Sunak nedavno najavio veliko povećanje potrošnje za obranu kako bi se zemlja postavila na "ratnu osnovu".

U Nizozemskoj, gdje je premijer na odlasku Mark Rutte favorit za novog šefa NATO-a, proračun za obranu trebao bi se udvostručiti, sa 15,6 milijardi dolara 2022. kada je Rusija pokrenula rat - na 31,2 milijarde dolara do 2029.

Možda najdramatičnije je to što je francuski predsjednik Emmanuel Macron odbio isključiti mogućnost slanja zapadnih trupa u Ukrajinu. Ranije ovog mjeseca rekao je da će se pitanje legitimno postaviti ako Rusija probije liniju bojišnice i Zelenski zatraži pojačanje. Macronove komentare odbacili su europski saveznici koji se i dalje boje isprovociranja Putina na izravan sukob.

Zapravo, taj je strah postao glavno ograničenje za ukrajinske vojnike na terenu: Bijela kuća zabranjuje Ukrajini da gađa ciljeve unutar Rusije oružjem koje ona pruža. Prema Institutu za proučavanje rata, politika "ozbiljno ugrožava sposobnost Ukrajine da se obrani od ruskih ofenzivnih operacija" u regiji Harkov, stvarajući "utočište" za Rusiju za napade na Ukrajinu iz graničnih područja.

Ukrajini treba dopustiti da se brani

Prošlo je vrijeme da se ta ograničenja olabave. Ukrajini treba dopustiti da se brani, čak i ako to znači napade unutar ruskih granica. Cijena dopuštanja Putinu da pokori Ukrajinu je, kao što postaje sve jasnije, previsoka.

Iako odbija ideju o slanju trupa u Ukrajinu, Njemačka se očito sprema ponovno uvesti obvezni vojni rok. Dokument koji je procurio otkrio je da Berlin razmatra uvođenje vojnog roka za 18-godišnjake i žene, što je znak da je trenutna kriza postala prekretnica u pogledima na nacionalnu i regionalnu sigurnost, s posljedicama koje će trajati godinama, bez obzira na to kako a kad ovaj rat završi.

Pripreme za mogući rat najviše su zapanjujuće u Finskoj, koja dijeli najdužu europsku granicu s Rusijom i koja je već izgubila teritorij zbog invazija Kremlja. Finska je izgradila ne samo svoja skloništa za civile i svoje zalihe oružja, streljiva i goriva, već i žita za prehranu stanovništva.

“Rusija poštuje moć”, rekao je finski general-pukovnik Mikko Heiskanen, opisujući višegodišnji plan pripreme za obranu zemlje.

Možda Putin i Xi sada nalaze više razloga za osmijeh, ali Europljani žele biti sigurni da je to samo privremena situacija.