prekogranični udari

Putinov suradnik: Ako se ovo nastavi napravit ćemo tampon zonu u Poljskoj

18.05.2024 u 10:03

Bionic
Reading

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije i bliski suradnik predsjednika Vladimira Putina, govorio je o potencijalnom stvaranju 'sanitarnog kordona' na granici s Poljskom ili unutar nje.

Ukrajina je u petak pogodila skladišta goriva, naftna postrojenja i elektranu u jugozapadnoj Rusiji i Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je Moskva okupirala od 2014. Rusko ministarstvo obrane objavilo je u petak putem Telegrama da je Moskva presrela više od 100 bespilotnih letjelica u četvrtak navečer. Dan ranije Ukrajina je ispalila projektile koji su pogodili aerodrom na Krimu. Napadi dronovima uslijedili su nakon što su ruske snage prošlog tjedna napredovale u sjeveroistočnu Ukrajinu.

Medvedev, bivši ruski predsjednik i premijer, napisao je u petak na Telegramu da nije prvi put da je predsjednik Putin rekao da će za miran život Rusija morati stvoriti sanitarnu zonu, unutar koje neonacistički režim neće moći pogoditi mete na teritoriju Rusije. U to uključuje i ukrajinske teritorije koje je Rusija okupirala i one koje svojata. Kada je Putin 24. veljače 2022. pokrenuo invaziju na Ukrajinu, tvrdio je da je razlog "denacifikacija" zemlje. Međutim, Ukrajina, SAD i brojni stručnjaci za regiju zanijekali su tvrdnju Rusije da je ratom razorena zemlja - čiji je predsjednik Volodimir Zelenski Židov - vođena od strane nacista.

Urušena zgrada u Belgorodu Izvor: EPA / Autor: BELGOROD GOVERNOR VYACHESLAV GLADKOV TELEGRAMM CHANNEL HANDOUT

'Ako se ovako nastavi, zajamčena sanitarna zona bit će negdje na granici s Poljskom. Ili već u samoj Poljskoj', poručio je Medvedev prenosi Newsweek. U petak je Putin rekao da je cilj Moskve u sjeveroistočnoj Ukrajini stvoriti tampon zonu kako bi zaštitila svoje građane od napada. 'Što se tiče onoga što se događa u smjeru Harkivu, za to je kriva Ukrajina jer su granatirali i nastavljaju, nažalost, granatirati stambena naselja u pograničnim područjima, uključujući Belgorod', rekao je Putin novinarima tijekom državnog posjeta Kini. 'Tamo ginu civili. To je očito. Puca se direktno u centar grada, u stambena naselja. I javno sam rekao da ćemo, ako se ovako nastavi, biti prisiljeni napraviti sigurnosnu zonu, tampon zonu. To je ono što radimo.'

Na pitanje planira li Rusija preuzeti kontrolu nad Harkivom, drugim po veličini gradom u Ukrajini, Putin je rekao da "od danas nema takvih planova".

Ako bi Rusija napala Poljsku, koja je članica NATO-a, riskirala bi rat sa sve 32 države članice kao dio članka 5. ugovora. Međutim, Putin je u prosincu 2023. rekao da Moskva "nema interesa" boriti se protiv NATO-a.