BILI ZA LEGALIZACIJU

Pedofilski skandal iz prošlosti potresa Zelene

18.09.2013 u 10:20

Bionic
Reading

U samom finišu njemačke predizborne kampanje Zeleni su se, unatoč najboljim namjerama, našli usred pedofilskog skandala, nakon što je politolog Frank Walter otkrio kako je 1981. Juergen Trittin – danas vodeći političar Zelenih – podržao manifest lokalnog ogranka iz Goettingena u kojemu se zagovarala legalizacija seksa između djece i odraslih

S obzirom na to da su njemački Zeleni nastali iz generacije šezdesetosmaša te antinuklearnog pokreta, ne čudi kako je ova stranka uvijek imala iznimno liberalne stavove po pitanjima seksualnosti. Naime, slobodna ljubav značila je za mlade revolucionare i rušenje svih granica i tabua pa i onog koji se tiče seksualnih odnosa odraslih i djece, iz čega je proizašlo da su se Zeleni početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća zalagali za legalizaciju pedofilije!

Kada su prije nekoliko mjeseci napisani prvi tekstovi na tu temu u njemačkim medijima, stranka se odlučila za transparentno istraživanje i suočavanje s vlastitom prošlošću i politikom koja se iz današnje perspektive čini potpuno promašenom. Stoga su Zeleni angažirali uglednog njemačkog politologa Franka Waltera, koji se specijalizirao za istraživanje stranačke povijesti, da s timom svojih suradnika raščisti njihovu prošlu politiku podržavanja pedofilije te objavi sve što pronađe.

Walter se ozbiljno prihvatio posla te je jučer u ljevičarskom dnevniku Die Tageszeitung objavio tekst u kojem podsjeća da je 1981. tada mladi i ambiciozni politički aktivist Juergen Trittin podržao stranački manifest lokalnog ogranka Goettingen u kojem se, između ostaloga, zagovara legalizacija seksa između djece i odraslih! Danas je pak Trittin, s kolegicom Katrin Goering-Eckhardt, nositelj liste Zelenih za Bundestag, jedan od neupitnih prvaka stranke i kandidat za ministra financija Njemačke, tako da je ovo otkriće došlo u prilično nezgodnom trenutku, samo šest dana prije parlamentarnih izbora.

Trittin je odmah priznao pogrešku i odrekao se takvih stavova što, naravno, nije spriječilo političke protivnike, napose CDU, da krenu u ofenzivu. Zelene se proziva za podržavanje pedofilije, što je doista bio dio stranačke platforme sedamdesetih i osamdesetih, pa su Trittina pozvali da se povuče sa svoje pozicije u stranci. Danas se Zeleni trude što transparentnije obraditi taj dio prošlosti pa je Katrin Goering-Eckhardt izjavila da je 'posve nepojmljivo' da je stranka zastupala takve pozicije te da joj je 'drago što se odrekla' pedofilskih aktivista.

U svakom slučaju, s obzirom na već loše rezultate u anketama, otkriće da im je glavni kandidat za Bundestag podržavao legalizaciju pedofilije sigurno neće pomoći Zelenima u predizbornoj kampanji. O tome su se raspisali i njemački mediji, od Spiegela preko Sueddeutsche Zeitung do FAZ-a, i svi se slažu kako će povijest pedofilije itekako naštetiti Zelenima na izborima.

Inače, vrijedi podsjetiti da su u isto vrijeme slične stavove imali i njemački liberali FDP te da su se Zeleni svoje podrške pedofilije odrekli, između ostaloga, zahvaljujući angažmanu Volkera Becka, jednog od prvih otvoreno gay političara u Njemačkoj, koji je i danas njihov zastupnik u Bundestagu.