FINIŠ PREGOVORA

Zekanović otkrio što sad dogovaraju HDZ i DP, Krstičević: Plenković više neće biti gazda

04.05.2024 u 10:15

Bionic
Reading

Gostujući u HRT-ovoj emisiji Studio 4, zastupnik HDS-a Hrvoje Zekanović kaže kako je neupitno da će se nova većina složiti, dok Mišo Krstičević (SDP) tvrdi kako u toj većini premijer Andrej Plenković više neće imati tako komotnu poziciju

Zekanović vjeruje da nitko ne želi ići na nove izbore. 'Siguran sam da će se sklopiti nova vladajuća većina, to nije sporno, nema panike ni drame, pričekajmo još koji dan. Siguran sam da će to završiti u interesu građana Hrvatske', kaže za HRT.

Na pitanje voditelja Vlahova znači li to da više nema upitnika između HDZ-a i DP-a, Zekanović je ustvrdio kako zna da će se koalicija definitivno dogoditi. Rekao je kako se trenutno raspravlja o kadrovskim pitanjima.

'Gotovo se ništa ne mijenja u odnosu na prošlu vladu. I prošla vlada je imala 60-ak zastupnika iz stranaka desnog centra, danas će to biti nešto više. S druge strane, imamo još jednu stranku koja će, siguran sam, na pravi način doprinijeti vladajućoj većini', rekao je Zekanović.

Upitan je li moguća stabilna vladajuća većina bez SDSS-a, rekao je kako što je više domoljuba u vladi, da će vladajua većina biti funkcionalnija.

Mišo Krstičević iz SDP-a rekao je kako je već nakon izborne večeri bilo jasno da će stvari ići u ovom smjeru.

'Oni su definitivno interesno i vrijednosno najbliži. Njih tjera jedna želja za vlašću da zaborave sve ono što su govorili prije izbora, kakve su plakate producirali da bi zadobili određeno povjerenje građana. Mislim da ćemo vrlo skoro imati objavu da su se HDZ i Domovinski pokret s određenim rukama sa strane dogovorili i da će sastaviti novo vladu', kaže Krstičević, koji dodaje da su na površinu izašle dvije stvari.

'Prva je da Plenković nije uspio u tome što je htio, da na jednaki način kao što je dosad formirao vlast i upravljao državom s pozicije mandatara to radi i u budućem periodu. Druga stvar, oporba na čijem je čelu SDP nije uspjela u naumu da promijeni politički smjer Hrvatske', rekao je.

'Postoji jedna visoka doza osobne netrpeljivosti među njima i ekstremizam koji DP donosi u koaliciju bit će veliki izazov za umiveno lice kakvo Plenković želi pokazati u Bruxellesu. Druga problematična stvar, istaknuo je Krstičević, je ta što je Plenković naučio biti apsolutni gazda u RH, što sada više neće biti', zaključio je.