SJEDIŠTE PARTIJE

Urbanist Gamulin oduševljen: Vlada u Kockici? Odlična ideja!

14.01.2016 u 19:00

Bionic
Reading

Ideju Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a, da se Vlada preseli u Kockicu na Prisavlju u Zagrebu, nekadašnje sjedište Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske (CK SKH), s oduševljenjem je prihvatio urbanist Niko Gamulin te u razgovoru za tportal kaže da je riječ o jednom od najljepših objekata koje imamo

Kockica je danas sjedište dvaju ministarstava - Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva turizma - a građena je u razdoblju od 1963. do 1968. prema projektu čuvenog arhitekta Ivana Vitića. Osim CK SKH, u zgradi je bilo sjedište Saveza omladine Hrvatske te Glavnog odbora Socijalističkog saveza radnog naroda Hrvatske. Znana je i pod imenom 'zgrada ministarstava', a nazivali su je i 'crvenom katedralom'. Utjelovljenje je moći komunističkog režima i svega što je predstavljao. Zgrada je samostojna višekatnica, a zbog oblika nalik kocki Zagrepčani su je spontano počeli nazivati Kockica.

Umjetničke intervencije u reprezentativnom dijelu zgrade koordinirao je Raul Goldoni, zadužen i za staklo i za staklene elemente. Tapiseriju je radila Jagoda Buić, metalnu tapiseriju Dušan Džamonja, metalne reljefe Stevan Luketić, a mozaike Edo Murtić i Zlatko Prica. Zgrada je zaštićena kao kulturno dobro Republike Hrvatske.

U jeku rasprave o ispunjenju predizbornog obećanja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o preseljenju s Pantovčaka, Karamarko je predložio da se Ured predsjednice preseli u Banske dvore, a da se Vlada, odnosno premijer i dva ili tri potpredsjednika presele u Kockicu. 'Banski su dvori bili Tuđmanovo sjedište do njihova raketiranja. Vlada, odnosno vrh Vlade, jer su ostali ministri smješteni u svojim ministarstvima po gradu, mogla bi se smjestiti na dva kata u Kockici', predložio je Tomislav Karamarko.

Urbanist Niko Gamulin kaže da je bitno, bez obzira na to tko dođe u Kockicu, pa i Vlada, da se obnovi ta zgrada. 'Ona je već u jako derutnom stanju i trebalo bi je prije ili kasnije obnoviti, kao što se obnavlja Vitićev neboder ili pak Iblerov. Riječ je o zgradi moderne arhitekture, ali od čije je gradnje prošlo 50 godina i treba je svakako obnoviti', objašnjava urbanist i naglašava da bi bilo izvanredno da Vlada odabere upravo Kockicu kao svoje sjedište. Gamulin napominje da je zgrada reprezentativna, sigurna i dostupna. Dakle, ima sve što treba Vladi.

'Unutra imate predivne prostore koje su uredili Edo Murtić, Jagoda Buić i Raul Goldoni. To su naši najznačajniji umjetnici', naglasio je urbanist.

Druga je prednost to što se zgrada nalazi uz rijeku Savu, poveznicu cijele Hrvatske, što je po njemu značajno na simboličnoj razini.

Ovo nije prvi put da se pokreće ta ideja. Marina Matulović Dropulić je također imala ideju da sva ministarstva prebaci na Savu. 'Bio je tada čak i velik natječaj', prisjeća se Gamulin.

Upitali smo ga kako komentira činjenicu da bi Vlada koju predvodi konzervativni HDZ zauzela Kockicu, nekadašnje sjedište hrvatskih komunista.

'Zaboravimo tu partiju, to više ne postoji ni u natruhama. Arhitektonski, to je objekt koji je izvanredan i kvalitetan. Dobro je da ga se ide obnoviti i da u njega dođe Vlada', poručuje urbanist.

'Drago mi je da su prešli prag te odbojnosti, da ne reagiraju i ne treba više reagirati na tu partiju koja je nekad bila i koja je nestala', kaže Gamulin o HDZ-ovoj najavi preseljenja.

Prema njegovom mišljenju, to će sigurno biti puno bolje nego da Vlada opterećuje svojim automobilima i ostalim aktivnostima Gornji grad. A vjeruje, s druge strane, da bi za predsjednicu preseljenje u Banske dvore bilo adekvatno jer su to reprezentativni objekti.

'Jedino se ne zna koliko bi sve skupa koštalo, ali što se tiče nas arhitekata i urbanista, Kockicu treba obnoviti i ući u rekonstrukciju tog objekta', kaže nam Gamulin.

Naglašava da bi se prije ili kasnije moralo ići u obnovu ako ne želimo dozvoliti da se sruši, a ne smijemo dozvoliti jer je riječ o objektu od iznimnog značenja i kvalitete.

'To je fina moderna arhitektura koja nema veze sa socijalizmom. Takve zgrade se danas najviše cijene', napominje.

Karamarko je rekao u šali da će dovesti svećenika da malo raskuži Kockicu, zaboravivši da je kardinal Franjo Kuharić već u njoj održao misu uoči prvih višestranačkih izbora u duhu tadašnje proklamirane politike prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana o svehrvatskom pomirenju. 

'To su vicevi, morat će se opravdati pred ljudima na neki način. Radije bih da je rekao da je to arhitektonsko remek-djelo koje treba sačuvati - to je ono bitno, to bi mu više vrijedilo', zaključio je Niko Gamulin razgovor za tportal.