odšlepan je

Američki tenk Abrams pao u ruke Rusa, pogledajte kako su ga odvukli

29.04.2024 u 09:02

Bionic
Reading

Ruske snage nastavljaju sa silovitom ofenzivom na istoku zemlje - nakon što je palo selo Očeretine, rastu strahovanja da će se cijeli front kod Avdiivke raspasti

Ruska vojska u jednom od sela kod Očeretina uspješno je zarobila i prvi američki tenk Abrams, a koji su branitelji napustili u žurbi.

Ukrajina je za sada na bojištu malo koristila američke tenkove Abrams M1A1 djelomično zato što su ruske bespilotne letjelice znatno otežavalo njihovo djelovanje bez otkrivanja ili izloženosti napadu, rekla su ranije dva američka vojna dužnosnika za Associated Press.

SAD je pristao poslati 31 tenk Abrams u Ukrajinu u siječnju 2023. nakon agresivne višemjesečne kampanje Ukrajinaca u kojoj su tvrdili da su tenkovi, koji koštaju oko 10 milijuna dolara po komadu, ključni za njihovu sposobnost da probiju ruske linije.

Zarobljeni Abrams u Ukrajini Izvor: Društvene mreže / Autor: Društvene mreće

Ali bojno polje od tada se znatno promijenilo, posebice sveprisutnom upotrebom ruskih bespilotnih letjelica. To oružje otežalo je Ukrajincima zaštitu tenkova nakon što ih ruski dronovi ili projektili brzo otkriju i počnu progoniti.

Pet od ukupno 31 tenka već je izgubljeno u ruskim napadima, a sad je prvi i zarobljen.