Financije u štiklama

Američke burze na visokim petama: Nakon Nasdaqa i NYSE dobio šeficu

10.06.2018 u 20:41

Bionic
Reading

Stacey Cunningham nedavno je postala prva žena koja samostalno vodi najpoznatiju svjetsku burzu – New York Stock Exchange – a kako je prošle godine glavna izvršna direktorica burze Nasdaq postala Adena Friedman, dvjema najvećim burzama u New Yorku sada upravljaju žene

Burza tehnoloških dionica Nasdaq i najveća svjetska burza New York Stock Exchange (NYSE) glavna su mjesta za trgovinu dionicama u financijskom centru svijeta, New Yorku, a odnedavno su obje burze prvi put u povijesti istovremeno pod vodstvom žena. Krajem svibnja, nakon što je objavljeno da s mjesta predsjednika NYSE-a odlazi Tom Farley, ta je burza na njegovu poziciju odlučila promovirati Stacey Cunningham, dotadašnju glavnu operativnu direktoricu. Cunningham je tako postala prva žena koja samostalno vodi najveću svjetsku burzu u cijeloj 226-godišnjoj povijesti te burze dionica.

Cunningham nije prva žena koja vodi NYSE jer se na čelu te burze sredinom prošlog desetljeća nalazila Catherine Kinney, ali organizacijska struktura tada je bila takva da su predsjedničku poziciju dijelile dvije osobe. Cunningham, koja je na burzi počela raditi kao pripravnica 1994. godine, nakon promocije postala je 67. predsjednica NYSE-a. Dio karijere ona je provela i na konkurentskoj burzi Nasdaq, da bi se 2012. vratila na NYSE te je 2015. godine imenovana glavnom operativnom direktoricom.

Na svoje profesionalne početke Cunningham je lani podsjetila anegdotom da se u trenutku kad je ona počela raditi na burzi ženski toalet nalazio u prenamijenjenoj bivšoj telefonskoj govornici, dok su muškarci imali 'palaču' od toaleta s kaučima i domarom.

Situacija po pitanju broja žena zaposlenih na burzi danas je nešto drukčija nego prije 51 godinu, kad je Muriel Siebert postala prva brokerica među 1365 muškaraca na parketu Njujorške burze, no manjak žena je i dalje vrlo primjetan.

Stacey Cunningham, šefica Njujorške burze Izvor: tportal.hr / Autor: Associated Press

Na poznatom parketu, gdje je nekada vladala groznica nadvikivanja stotina brokera, a koje je danas zamijenilo nečujno računalno trgovanje, među muškima danas radi samo jedna brokerica. Dvadesettrogodišnja Lauren Simmons je uz to najmlađa među kolegama, a usprkos tome što je na burzu stigla nakon studija genetike, za BBC je prije mjesec dana izjavila da 'obožava' svoj posao.

Novu šeficu burze Stacey Cunningham čekaju važni zadaci. U doba kad je ona počinjala svoju karijeru trgovina se odvijala ručno, da bi danas tehnologija preuzela većinu poslova te je jedan od važnih zadataka za menadžment burze postalo privlačenje novih kompanija i novih dionica. Izlazak na burzu nekad je bio prestižni cilj za kompanije, no tržište inicijalnih javnih ponuda u posljednje vrijeme pokazuje znakove zamora.

Dvadesettrogodišnja Lauren Simmons jedina je brokerica na Njujorškoj burzi, a uz to i najmlađa među kolegama. Na burzu je stigla nakon studija genetike Izvor: tportal.hr / Autor: Marietta City Schools

Najpoznatije tehnološke kompanije, Uber, SpaceX, Aribnb, Palantir i druge, zasad nisu zainteresirane za izlazak na burzu jer ih odbija trošak samog procesa, kao i činjenica da bi dio kontrole nad poslovanjem morale predati drugim dioničarima. Uz to, dok su dvije najveće burze NYSE i Nasdaq nekad gotovo duopolno vladale trgovinom dionica, danas sve veći udio imaju tzv. elektroničke platforme. Prije desetak godina NYSE je držala 40 posto američke trgovine dionicama dok je njen udio danas tek nešto viši od petine.

Cunningham je za medije izjavila da je svjesna svih izazova i da će se potruditi nagovoriti najuspješnije kompanije da izlistaju svoje dionice na burzi. Također, smatra da je fragmentacija tržišta 'otišla predaleko' te se nada da će uspjeti izboriti regulatorne promjene kojima bi se ona usporila.

  • +13
Danas je tehnologija preuzela većinu poslova na burzi Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

U tom poslu sigurno će joj situaciju dodatno otežati borba s konkurencijom, prvenstveno burzom Nasdaq, koja se tradicionalno smatra utočištem tehnoloških dionica i koju od prošle godine također vodi žena, Adena Friedman.

NYSE i Nasdaq dvije su najveće burze dionica u New Yorku, a ovisno o tome koji se parametri gledaju, može se reći i na svijetu. Tržišna kapitalizacija (vrijednost dionica svih izlistanih kompanija) je na NYSE-u krajem travnja iznosila 23,1 bilijun dolara, a na Nasdaqu 10,4 bilijuna. Nakon njih na trećem se mjestu nalazila londonska burza s kapitalizacijom od 8,4 bilijuna dolara. Mjesečni promet na NYSE-u u travnju je iznosio 1,78 bilijuna, na Nasdaqu upola manjih 948 milijardi dolara, a na londonskoj burzi 1,54 bilijuna.

Uz izazove tržišta Friedman i Cunningham, bez obzira na to što je situacija u financijskom svijetu danas bitno drukčija u odnosu na onu prije dvadesetak i više godina, morat će se dijelom boriti i sa stereotipima koji vodstvo kompanija i financijskih institucija i dalje smatraju muškim poslovima.

Čak i činjenica da se o situaciji da dvije najveće američke burze dionica vode žene i dalje piše u medijima kao o kuriozitetu govori u prilog tome da je tržište i dalje većinom tradicionalno. Friedman i Cunningham će se protiv stereotipa najbolje boriti uspješnim vođenjem burzi, a u tome stvarno nije važno nosi li šef burze visoke pete ili ne.