PRILIKA ZA ZARADU

Analitičari: Narodne obveznice su dobro rješenje za građane, mogu ostvariti više prinose nego na štednju

31.01.2023 u 20:07

Bionic
Reading

U ovoj godini na naplatu dolaze dvije državne obveznice, u travnju i u studenom, pa se razmatraju sve opcije njihova refinanciranja. Čini se da postoji mogućnost revitalizacije i jedne stare ideje - izdavanje takozvane 'narodne' obveznice. Tako bi građani prvi put bili uključeni u izravnu kupnju državnih obveznica.

Ministar financija Marko Primorac predstavio je mogućnost izdavanja narodnih obveznica na sastanku parlamentarne većine, a prema dojmu premijera, većina je političkih partnera, kaže, sklona toj ideji.

- Nudi se na ovaj način jedna mogućnost hrvatskim građanima da svoju štednju, koja bi inače bila u komercijalnim bankama, plasiraju u sredstva kroz kupnju ovih obveznica i to na jedan kraći rok s većom kamatnom stopom nego što bi to bilo da drže svoju štednju u komercijalnim bankama, istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Za analitičare dvojbi nema, takav bi model bio dobar za sve.

- Mislim da su za financiranje države narodne obveznice dobro rješenje i za državu i za građane, i to je trebalo napraviti i prije. Znači naši građani imaju dosta velik iznos štednje koji stoji na računima s jedne strane, a prije smo se u velikoj mjeri zaduživali u inozemstvu, a kamata je, odnosno prihod od tih obveznica išao u inozemstvo, misli Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista.

Dugo razdoblje iznimno niskih kamatnih stopa na štednju najjači je argument za narodne obveznice, kaže ekonomski analitičar Damir Novotny za Dnevnik HRT-a.

- Velika štednja koja je akumulirana kod banaka ima još uvijek niske kamatne stope. S druge strane Vlada se mora zaduživati zbog različitih manjkova koje će refinancirati i nove manjkove financirati, tako da je to dobra ideja i za štediše koji mogu ostvariti više prinose, ali i naravno za Vladu, smatra Novotny.

Ideja narodnih obveznica, nema sumnje, mora se detaljno razraditi. No tehnički bi sve, smatraju analitičari, moglo biti spremno do studenog, kada na naplatu dospijeva domaća obveznica iz 2017., vrijedna oko 11 milijardi kuna, ili oko jednu i pol milijardu eura.