DIONICE TONU

Cijela Ruska burza vrijedi manje od Googlea

19.12.2014 u 12:29

Bionic
Reading

Sve dublja kriza koja zahvaća Rusiju obezvrijedila je dionice ruskih kompanija, a osobito su na udaru banke, koje trebaju hitnu dokapitalizaciju

Ruska Duma donijela je zakon koji će omogućiti dokapitalizaciju banaka tešku 16,6 milijardi dolara. Dokapitalizacija će se vršiti preko Agencije za osiguranje depozita i putem državnih kreditnih obveznica.

Ministar financija Rusije Anton Siluanov, predstavljajući prijedlog zakona, rekao je da će takva dokapitalizacija omogućiti povećanje kapitala bankarskog sustava za oko 13 posto što odgovara ukupnom negativnom efektu koji je bankarski sustav pretrpio ovih dana.

Ako banke dobiju dodatni kapital, to će utjecati na sniženje kamatnih stopa u realnom sektoru.

Zbog naglog pada rublja, posljednjih dana došlo je do pada povjerenja u cijeli ruski financijski sustav, banke se nalaze na rubu kolapsa, a dionice im padaju, što vlada ovim zakonom pokušava ublažiti.

Pad cijena pretrpjele su i dionice ostalih ruskih kompanija. Prema izračunu Bloomberga, vrijednost svih kompanija na ruskoj burzi trenutačno se procjenjuje na 325 milijardi dolara što je niže od vrijednosti jednog Googlea čija kapitalizacija iznosi više od 340 milijardi dolara.

Pritisnut naglim padom cijene nafte, MICEX index Ruske burze u razdoblju od 3. do 17. prosinca potonuo je oko 12 posto. Nakon jučerašnjeg Putinovog govora uslijedio je značajan oporavak od 4,5 posto, ali je danas opet u minusu više od 3 posto.