šok na tržnici

Cijene trešanja su brutalne, osobito onih domaćih: Čini se da ih ljudi bojkotiraju

09.05.2024 u 08:47

Bionic
Reading

Na hrvatskim tržnicama cijene trešanja stalno se mijenjaju, a situacija je postala još izazovnija zbog vremenskih neprilika. Sitne i ne tako sočne trešnje premašile su cijene od 10 eura po kilogramu. No u svega nekoliko dana cijena se smanjila gotovo za pola, s 10 do 12 eura na 6 eura po kilogramu

S druge strane, krupnije trešnje, uglavnom uvezene iz Španjolske, mogu se na tržištima metropole pronaći po cijeni od 14 do 15 eura za kilogram. No, kupci su, možda i zbog kiše, pokazali manje zanimanja za ove skupe plodove.

Prognoze za prve prave, krupne i sočne trešnje sugeriraju da bi mogle stići na tržnice od nedjelje, ali po cijeni koja sigurno neće biti manja od 10 eura. Nažalost, moglo bi biti i da će biti skuplje nego prošle godine, što predviđa u razgovoru za Večernji list Zlatan Kljaković Gašpić, predsjednik Udruge ZG trešnja. On ističe da su neki dijelovi Zagreba pretrpjeli štete od mraza, što bi moglo utjecati na konačnu ponudu trešanja na tržištima.

'Očekujem rodnu berbu. No u pojedinim dijelovima Zagreba velike su štete u voćnjacima od mraza, primjerice, u Demerju. Kaštele su 'izgorjele' – zbog lošeg vremena nije došlo ni do oprašivanja trešanja, a u Slavoniji su od mraza stradale ne samo trešnje nego i drugo voće, a i Istra je podbacila', objašnjava Kljaković Gašpić te ocjenjuje kako je ova godina lošija za trešnje od lanjske za 50-60 posto, a i dalje je problem tko će ih brati.

Osim toga, problemi su vidljivi i na gradskim tržnicama, gdje se čini da gradski proizvođači suočavaju s povećanim troškovima najma mjesta za prodaju, što dovodi do smanjenja broja štandova s trešnjama i jagodama. 'Prije nove gradske vlasti samo s jagodama godišnje bilo po 90-100 štandova i 10-15 s trešnjama, a lani 32 s jagodama i tri s trešnjama', kaže Kljaković Gašpić.

Očekuje se da će se situacija dodatno razjasniti kako se berba trešanja bude odvijala, ali već sada je jasno da su i ove godine izazovi na tržištu voća prisutni.