SAM SVOJ ŠEF

Dvije priče vozača Ubera: evo kako si organiziraju posao, koliko voze i zarađuju

13.12.2018 u 06:39

Bionic
Reading

Vozači Milijan i Toni slažu se kako su kod Ubera fleksibilnost i sloboda odlučivanja o radnom vremenu najveći benefit. Podjednako je važna i adekvatna zarada, a obojica hvale i novi Zakon jer sada korisnicima Uberovi vozači pružaju još bolju uslugu

Preko Uber aplikacije Milijan je počeo voziti čim je Uber stigao u Hrvatsku. Odmah je, kaže, prepoznao da je Uber pozitivna poslovna priča, a danas, nakon tri godine, još uvijek stoji iza toga mišljenja.

Najbolje mu je što preko Uber aplikacije može voziti kad želi. Fiksno radno vrijeme ne postoji, kao ni nadređeni.

- Malo duže spavam, odvezem unuka u vrtić, pa se priključim na aplikaciju. Sloboda odlučivanja o vlastitom vremenu najveća je prednost vožnje preko Uber platforme. Kad žena kaže da moram u dućan, samo isključim aplikaciju, odnesem namirnice doma, a nitko me ne pita gdje sam nestao, s osmijehom objašnjava Milijan.

Sviđa mu se što je novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu Uberovim vozačima omogućio vožnju trakama označenim žutom crtom jer sada korisnike mogu brže dovesti na željenu lokaciju i pružiti im još bolju uslugu. Vožnju preko Uber aplikacije preporučio bi, kaže, svima koji vole biti svoj šef, sami si organizirati dan i zaraditi točno onoliko koliko voze.

- Sve druge varijante su manje isplative. Kod vožnje preko Uber platforme, zarada je adekvatna vremenu koje provedeš na cesti. Koliko voziš, toliko i zaradiš, kaže Milijan. S njim se slaže i Toni iz Šibenika koji u Zagrebu studira sociologiju. Zahvaljujući vožnji preko Uber aplikacije, zaradi si dovoljno za skripte, ali i izlaske.

- Za mene kao studenta, kod vožnje preko Uber aplikacije, najveća je prednost fleksibilnost i mogućnost da radim kad hoću i koliko hoću. Zarada ovisi o vremenu koje provedete za volanom, ali je svakako satnica veća nego na standardnim studentskim poslovima, objašnjava Toni. Kad ima duže pauze između predavanja ili vikendima, sjeda u auto koji također otplaćuje novcem koji zaradi preko Uber aplikacije. Prošlo ljeto si je uštedio i za krstarenje. Preko godine mu Uber odlično paše uz fakultet, a ljeti, kad ode u Šibenik, uz kupanje i tulume.

- Mislim da pružamo još bolju uslugu korisnicima otkada je uveden novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu. Automobili su praktički novi, brže se krećemo po gradu, a odnedavno na aplikaciji postoje sigurnosne opcije koje pružaju veći osjećaj sigurnosti i korisnicima i nama vozačima, objašnjava Toni i dodaje da su mu roditelji bili skeptični kad je tek počeo voziti, a sada i oni svim svojim prijateljima preporučavaju da voze preko Uber aplikacije.