tportalov vodič

ECB je već tri puta ove godine podignuo kamate. Evo što to znači za vaš džep, inflaciju i cijelo gospodarstvo

28.10.2022 u 19:48

Bionic
Reading

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je još jednom podigla referentne kamatne stope kako bi se ubrzala borba protiv inflacije. Provjerili smo na koji način promjenama kamatnih stopa ECB utječe na inflaciju i gospodarsku aktivnost

Stabilnost cijena osnovni je preduvjet za održiv gospodarski rast, što potvrđuju ekonomska istraživanja i dosadašnja iskustva. Općenito, stabilnost cijena u kontekstu cilja monetarne politike ne znači da stopa inflacije treba biti jednaka nuli, već se taj cilj obično tumači kao ostvarivanje blago pozitivne stope inflacije u dužem razdoblju.

Politikom kamatnih stopa središnja banka trudi se obuzdati inflaciju i potaknuti gospodarski rast. U uvjetima niske inflacije i slabog gospodarskog rasta središnja banka nastoji potaknuti ga snižavanjem kamatnih stopa. Kada dođe do ubrzanja inflacije, prioritet monetarne politike postaje njezino obuzdavanje, a glavni instrument za postizanje tog cilja podizanje je kamatnih stopa.

Dakle politikom kamatnih stopa ECB nastoji utjecati na 'temperaturu' gospodarstva i postići optimalne uvjete: ni previše vruće, ni previše hladno.

ECB postavlja tri ključne referentne stope. Prva je kamatna stopa na glavne operacije financiranja banaka. U tim operacijama banke mogu posuđivati sredstva od ECB-a uz kolateral na tjednoj osnovi po unaprijed određenoj kamatnoj stopi.

Druga je stopa na depozitnu olakšicu, a banke je mogu koristiti za polaganje prekonoćnih depozita po unaprijed postavljenoj stopi, nižoj od glavne stope operacija refinanciranja.

Treća je stopa na graničnu pozajmicu, a nudi prekonoćni kredit bankama po unaprijed postavljenoj kamatnoj stopi iznad glavne stope operacija refinanciranja.

Stopa na depozitnu olakšicu i kamatna stopa na graničnu pozajmicu određuju donju i gornju granicu prekonoćne kamatne stope po kojoj banke međusobno posuđuju novac. To stvara koridor kamatnih stopa za tržišta novca.

Inflacija u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: E.D. Torial / Alamy / Profimedia

Podizanjem navedenih referentnih kamatnih stopa lančano se povećavaju troškovi zaduživanja državi, gospodarskim subjektima i građanima, što rezultira smanjenjem potražnje za kreditima i posljedično smanjenjem potrošnje.

Dakle podizanjem kamatnih stopa - s ciljem obuzdavanja inflacije - ECB utječe na pad gospodarske aktivnosti i rast kamata svima. ECB je ove godine u tri navrata podizao referentne kamatne stope te su one sada na najvišim razinama od 2009. godine.

U posljednjoj intervenciji stope su povećane za 75 baznih bodova. U skladu s time, kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja iznosi dva posto, kamatna stopa za prekonoćne kredite bankama iznosi 2,25 posto, a kamatna stopa na novčane depozite 1,50 posto.

ECB je najavio i nastavak podizanja kamatnih stopa u narednom razdoblju radi što skorijeg povratka inflacije na srednjoročni inflacijski cilj od dva posto.